Гройсман: Вугілля за формулою Роттердам+ коштуватиме вдвічі дорожче

Гройсман: Вугілля за формулою Роттердам+ коштуватиме вдвічі дорожче

Укрінформ
Закупівля вугілля за так званою формулою Роттердам+ призведе до збільшення ціни вугілля майже вдвічі.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо хтось каже про те, що потрібно задіяти формулу «Роттердам+», то я категорично проти цього. Оскільки задіяння формули ціни на вугілля «Роттердам+» призведе до збільшення ціни вугілля у тарифі майже у два рази», - сказав він.

За словами Гройсмана, наразі ціна українського вугілля становить 1730 грн, а при закупках за формулою «Роттердам+» ціна зросте до майже 3 тис. грн. «Сьогодні  ціна обраховується у 1730 грн, а «Роттердам» - це 95 доларів +10 доларів доставка. Це  буде 105 доларів, це означатиме, що ціна вугілля в ціні електроенергії становитиме близько 3 тис. грн. Ми вважаємо це неприпустимим», - заявив глава уряду.

Водночас він підкреслив, що критично важливим є те, щоб підприємства, які постачають вугілля з ОРДЛО, буди зареєстровані на території України та сплачували податки в Україні.

Як повідомлялося, в квітні 2016 року НКРЕКП затвердила ринкову методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. За інформацією голови НКРЕКП Дмитра Вовка, гранична ціна на вугілля мала формуватися на основі ціни (індекс API2), яка формується в результаті торгів на біржі в Роттердамі (Нідерланди), разом з вартістю транспортування цього вугілля на внутрішній ринок - так звана формула «Роттердам плюс транспорт»  («Роттердам+»).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-