"Гаряча" Авдіївка: Україна закликає визнати обстріли міста військовим злочином

Оновлюється
Укрінформ
ООН закликала припинити вогонь на Донбасі та поновити переговори за "Мінськом". Bellingcat підтвердила: снаряди летять з житлових кварталів Донецька.

У місті, що перебуває під безперервними обстрілами бойовиків, - гуманітарна катастрофа. Терористи продовжують обстрілювати ремонтні бригади. Сапери теж не можуть почати розмінування, бо Росія відмовляється гарантувати припинення вогню. ОБСЄ, як заявив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський "ретирувалася".

За даними Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, протягом 5 днів з 31 січня по 4 лютого по Авдіївці було випущено понад 7 тисяч 500 боєприпасів з важкого озброєння. "3 доби, переважно вночі, велися обстріли жилих масивів, загалом 345 тон боєприпасів, а це 8 заповнених вагонів, було випущено по позиціях сил АТО та мирним жителям Авдіївки", - повідомив керівник української сторони СЦКК.

У суботу, 4 лютого, бойовики знову зірвали режим "тиші" й почали штурм Авдіївки. По місту гатили з 152 мм гармат та мінометів 120 мм калібру. Один із снарядів влучив у квартиру, де були жінка з п'ятьма дітьми.

"Гаряча" Авдіївка: ДСНС і комунальники намагаються відновити зруйноване обстрілами житло читайте тут.

«Гаряча» Авдіївка: ООН закликала припинити вогонь на Донбасі читайте тут.

«Гаряча» Авдіївка: обстріли не припиняються - читайте тут.

«Гаряча» Авдіївка: перший день комунального колапсу - читайте тут.

«Гаряча» Авдіївка: початок ескалації - читайте тут.

Лікарня в Авдіївці перейшла на централізоване електропостачання

06.02.2017 20:21

Авдіївська центральна міська лікарня поступово повертається до звичного режиму роботи.

Про це інформує прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"На випадок загострення ситуації у лікарні є достатній резерв медикаментів та медичних виробів. Важких пацієнтів евакуюють до тилових закладів охорони здоров'я, де їм надають необхідну медичну допомогу. Згідно з останньою інформацією, сьогодні (6 лютого) лікарня повністю перейшла на центральне електропостачання", - йдеться в повідомленні.

Для оперативного вирішення питань та координації дій з Державною службою з надзвичайних ситуацій та Міністерством оборони України в Авдіївці продовжує перебувати Олександр Данилюк, головний спеціаліст відділу координації та забезпечення медичної допомоги під час антитерористичних операцій, надзвичайного і воєнного стану Управління екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Читайте також: Авдіївці дали воду - ДСНС

У МОЗ також повідомили, що для координації дій волонтерів, постачання медикаментів, направлення до Авдіївки лікарів-добровольців необхідно звертатися за телефоном: (06264) 4-21-64 або до приймального відділення Авдіївської центральної міської лікарні (062 363 21 44).

Авдіївці дали воду - ДСНС

06.02.2017 19:39

У місті Авдіївка Донецької області відновили водопостачання.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС України.

"Станом на 17:30 6 лютого в м. Авдіївка відновлено водопостачання для мешканців міста", - зазначили у відомстві.

Донеччина отримала 40 вантажівок гуманітарної допомоги з усієї України - Жебрівський

06.02.2017 19:38

“Від 31 січня і на 9 годину ранку 6 лютого до логістичного центру гуманітарної допомоги у Краматорську надійшло близько 40 вантажівок гуманітарної допомоги з усіх областей України. Вантажівки продовжують прибувати на Донеччину”, - написав на своїй сторінці у Facebook  голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

Він розповів, що частину допомоги перенаправляють до Святогірська, де розміщено мешканців Авдіївки, зокрема, дітей, які через обстріли тимчасово виїхали з міста. “Практично неможливо зараз назвати усі міста, організації чи групи людей, які надали і надають допомогу Авдіївці – щоб когось не упустити. Інформація постійно доповнюється, вантажівки прибувають. Але ми обов’язково усіх назвемо і подякуємо, трошки пізніше, коли будемо мати повну картину”.

Бойовики обстрілювали Авдіївку з танків і 152-мм артилерії

06.02.2017 18:51

За день у зоні АТО зафіксували 40 обстрілів, одного українського військового поранено. Про це повідомляє прес-центр АТО.

«На Донецькому напрямку зі 152 міліметрової артилерії, танків, 120 та 82 міліметрових мінометів, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї загарбники неодноразово обстрілювали наші позиції в районі Авдіївки. Також по Авдіївці та Кам’янці вогонь вели і снайпери. Крім того, під обстріли потрапили Луганське, Опитне та Зайцеве», - йдеться в повідомленні.

В Авдіївці обмежили доступ журналістів на передову

06.02.2017 17:18

На території міста Авдіївка за рішенням Міністерства оборони України відкрито прес-центр для роботи журналістів. Водночас тимчасово обмежений доступ журналістів на передові позиції військових Збройних сил України в місті Авдіївка через ускладнення ситуації.

"В Авдіївці на передовій досить складна ситуація. Представників преси ми поки туди пустити не можемо. Але нашому оператору вдалося сьогодні туди потрапити. Є відео докази застосування зі сторони російсько-окупаційних військ озброєння, забороненого Мінськими домовленостями", - написала у Фейсбуці речник МОУ Оксана Гаврилюк.

Україна хоче, аби ескалацію в Авдіївці визнали воєнним злочином

06.02.2017 16:39

Українська сторона наполягає, що загострення з боку Росії безпекової ситуації на Донбасі має кваліфікуватися, як воєнні злочини.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе на засіданні підкомітету Європарламенту з питань безпеки та оборони у понеділок у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми переконані, що усе, що нині відбувається в Авдіївці, має бути кваліфіковано, як воєнні злочини та грубе порушення Женевської конвенції», - заявила український урядовець у своєму виступі перед європарламентаріями.

Вона особливо відзначила, що біля Авдіївки російські окупаційні війська застосовують важке озброєння, включаючи реактивні системи залпового вогню, для обстрілів житлових кварталів.

Жителям двох сіл поблизу Авдіївки привезли гуманітарну допомогу

06.02.2017 16:24

"5 та 6 лютого надана гуманітарна допомога місцевим мешканцям сіл Тоненьке та Кам’янка, що знаходяться поблизу Авдіївки та постраждали внаслідок обстрілів. Агентство ООН у справах біженців, Громадська організація "Проліска" доставили 200 продуктових наборів, 200 буханок хліба, 50 комплектів теплих речей та 4000 свічок. Громадська організація "Восток СОС" доставила 20 аптечок. 7 лютого очікується доставка продуктових наборів від громадської організації "Станція Харків", - повідомляє прес-центр Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Берлін покладає на Кремль відповідальність за ситуацію на Донбасі

06.02.2017 14:56

У Берліні не сумніваються, що першопричиною нинішньої ситуації на Донбасі та її продовження є Росія.

Про це в понеділок на брифінгу у Берліні заявили офіційні представники федерального уряду ФРН Штеффен Зайберт і МЗС країни Мартін Шефер, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Є вказівки на те, що основна відповідальність за конфлікт на сході України, яка є істотною невід'ємною частиною території Української держави, лежить на сепаратистах, які до сьогоднішнього  день отримують масовану підтримку з боку Росії», - заявив Зайберт.

Зі свого боку, Шефер відзначив, що «не викликає сумнівів, у тому числі й у нового міністра, що відповідальність за початок кризи в Україні, відповідальність за анексію Криму, відповідальність за ситуацію на сході Україні однозначно лежить на Москві».

За його словами, зі сторони надзвичайно складно відповісти на питання: хто почав нинішні збройні зіткнення в районі Авдіївки, хто на них відповів, хто і за що несе велику відповідальність. Але при цьому дипломат підкреслив той відомий факт, що сепаратисти ведуть обстріл українських військових із житлових районів. «Це звичайно ж означає, що люди, які живуть у цьому охопленому бойовими діями районі, служать живим щитом. Це повинно засуджуватися в усіх формах», - підкреслив представник МЗС ФРН.

Штаб АТО: бої під Авдіївкою тривали 11 годин 

06.02.2017 14:08

5 лютого бойова обстановка в Авдіївці розвивалася так само, як і в суботу. Про це на брифінгу повідомив речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник. Загалом бойові дії з перервами тривали близько 11 годин, причому основне загострення почалося у другій половині дня і тривало до пізнього вечора. Проте в атаку вчора бойовики не переходили. Під час кожного обстрілу з боку Ясинуватої та Яковлівки противник застосовував важке озброєння. В місті пошкоджено 12 будинків.

За словами Мотузяника, як і раніше, вкрай неспокійна обстановка на флангах Авдіївки – районі Кам’янки та позиції "Шахта Бутовка".

Жебрівський заявляє, що працюють уже всі школи Авдіївки

06.02.2017 13:50

“Сьогодні в Авдіївці на навчання у школах прийшли 505 учнів. Усі школи міста функціонують, у тому числі школа № 4, що знаходиться у приватному секторі. Тут на навчання прийшло 35 дітей”, - повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці голова Донецької ОДА, керівник обласної військово-цивільної обласної адміністрації Павло Жебрівський.

Без електрики залишаються п'ять населених пунктів поблизу Авдіївки - ДСНС

06.02.2017 13:05

"Станом на 11:00 6 лютого до централізованого електропостачання підключені всі жителі м. Авдіївка. Залишається відсутнім електропостачання у п'яти населених пунктах (400 абонентів), що розташовані поблизу Авдіївки. До відновлювальних робіт залучено бригади енергетиків", - повідомляє прес-служба ДСНС України.

Нардепи вшанували хвилиною мовчання жертв обстрілів у Авдіївці

06.02.2017 11:45

Народні депутати під час Погоджувальної ради керівників парламентських фракцій і комітетів вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих військових та мирних жителів під час обстрілів бойовиками Авдіївки.

Донецьку фільтрувальну станцію підключили до електрики

06.02.2017 11:38

Відновлено електропостачання Донецької фільтрувальної станції, найближчим часом - імовірно через 6-8 годин - подання питної води споживачам буде відновлено. Про це в понеділок, 6 лютого, повідомили в комунальному підприємстві «Компанія «Вода Донбасу».

Європа має відреагувати на ескалацію в Авдіївці – Могеріні

06.02.2017 11:38

Євросоюз повинен рішуче відреагувати на загострення ситуації на Донбасі. На цьому наголосила високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні перед початком засідання Ради Євросоюзу із закордонних справ у понеділок, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Європейський Союз, я упевнена, сьогодні підтвердить свою сильну позицію і працюватиме з усіма сторонами. Це, зокрема, нормандський формат, включаючи Україну і Росію, з метою пошуку шляху вирішення конфлікту", - заявила високий представник ЄС.

Вона повідомила, що обговорила напередодні суттєве загострення ситуації на сході України з віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе, а також у п’ятницю з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

З Авдіївки евакуювали майже 300 осіб

06.02.2017 07:46

З міста Авдіївка на Донеччині, яке піддається  інтенсивним обстрілам з боку бойовиків, наразі евакуювали 290 осіб (з них 42 особи похилого віку та 135 дітей) - протягом доби - 24 особи (з них 11 дітей). Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

***

Запеклі бої під Авдіївкою тривають з 29 січня. Того дня російсько-окупаційні війська двічі вели по місту інтенсивні обстріли й намагалися атакувати. В підсумку бій за Авдіївську промзону тривав 19 годин. Українські військові відбили усі спроби штурму, але, на жаль, не обійшлося без втрат. Штаб АТО заявив, що провокація мала на меті звинуватити українську сторону у порушенні досягнутих домовленостей.

Москва відмовилася реагувати на запити України й ОБСЄ щодо обстрілів з артилерийських систем житлових кварталів Авдіївки, заявив Петро Порошенко. Президенту довелося перервати свій візит до Берліна через надзвичайну ситуацію в Авдіївці.  

В МЗС заявили, що навмисні обстріли російськими окупаційними військами житлових кварталів, застосування забороненого минськими домовленостями важкого озброєння, провокування гуманітарної кризи в регіоні - такі дії Кремля можуть кваліфікуватися як військовий злочин, грубе порушення Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року. 

Через спричинений обстрілами комунальний колапс  у ніч на 31 січня у місті було оголошено надзвичайний стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-