У Канаді пройшли Марші вишиванок

У Канаді пройшли Марші вишиванок

Фото, відео
Укрінформ
Сотні українців взяли участі в Ході вишиванок в Оттаві та Торонто.

Як повідомляє Укрінформ, про це на своїй сторінці у мережі Фейсбук повідомило посольство України в Канаді та генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко.

«Після декількох років перерви, в Оттаві була відновлена традиція проведення Ходи у вишиванках. Сотні українців, вдягнених у святкові вишиванки, зібралися разом та пройшлися центральними вулицями міста, аби показати красу та силу української вишиванки», – йдеться у дописі посольства.

Зазначається, що завершилася хода біля мерії Оттави, де символічно, поряд з канадським прапором майорить прапор України, на знак підтримки та дружби між нашими країнами.

«Це було красиво й надихаюче», – додали у дипломатичному відомстві.

У Торонто учасники Вишиваної ходи пройшлися районом Блур.

«Ми йшли ходою на честь кожного українця в Сімферополі, Маріуполі, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі, Ірпені, Бучі, Києві, Львові та інших українських містах. На честь наших захисників і захисниць. Тих, які нині героїчно тримають однострій. Тих, яких ми чекаємо з полону. І тих, які віддали свої життя за свободу та незалежність України. Вічна їм пам'ять і слава!», – написав генконсул у Торонто Олег Ніколенко.

Він наголосив, що вишиванка – код української нації. Вона – символ єднання всіх поколінь українців, незалежно від місця їхнього знаходження. В Україні, Канаді або деінде, вишиванка об'єднує українство по всьому світу.

Нагадаємо, День вишиванки традиційно святкують у третій четвер травня. Акція бере початок з ініціативи студентської молоді факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету імені Юрія Федьковича.

У 2006 році вони запропонували один день року присвятити українській вишитій сорочці. Свято існувало й відзначалося у вузькому колі, але у 2014 році воно вийшло не тільки за межі гуртка свідомого українського студентства, але й за межі України.

Як повідомляв Укрінформ, Світовий конгрес українців (СКУ) проводить віртуальну хвилю до Дня вишиванки – 2024. Ініціатива триватиме 16-17 травня у соцмережах Фейсбук, Інстаграм, Тік-Ток, а також на сайті СКУ. 

Фото: Embassy of Ukraine in Canada, Oleh Nikolenko / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-