Світовий конгрес українців вшанував пам’ять Героїв Небесної Сотні

Світовий конгрес українців вшанував пам’ять Героїв Небесної Сотні

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) разом з українцями у всьому світі вшановує Героїв Небесної Сотні – мужніх чоловіків та жінок, які віддали своє життя за вільну, суверенну, демократичну та проєвропейську Україну під час Революції Гідності 2014 року.

Як передає Укрінформ, про це СКУ повідомив на своєму сайті.

У Конгресі наголосили, що подвиг Небесної Сотні в ім'я України став поворотним моментом Революції Гідності, докорінно змінив історичну траєкторію України й означив новий етап у боротьбі українського народу за своє незалежне та демократичне європейське майбутнє. 

«Десять років тому герої Небесної сотні першими з українців поклали життя в боротьбі з російським імперіалізмом XXI століття. Ці Герої, як і мільйони мирних протестувальників, прагнули жити в європейській демократичній державі, яка поважає права людини. Вони назавжди залишаться в нашій пам’яті, адже принесли найвищу жертву на захист свободи та гідності українського народу», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

Він наголосив, що бути сильними та тримати єдність перед обличчям смертоносного російського військового вторгнення сьогодні є «нашим обов’язком».

«Де б ми не жили, маємо упевнитись, що Україні надається уся можлива міжнародна допомога. Зокрема, йдеться про необхідне озброєння, якого Україні критично не вистачає, щоб виграти війну і перемогти Росію. Огидний путінський режим має понести відповідальність за свої злочини!», – додав пан Ґрод. 

Нагадаємо, 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної сотні, встановлений згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року.

У вівторок на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві відбувся церемоніал вшанування пам’яті загиблих десять років тому учасників Революції гідності.

Саме 18-21 лютого 2014 року у Києві були найжорстокіші протистояння між силовиками та учасниками Революції гідності. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

105 Героям Небесної сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані посмертно нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні.

Фото: архів СКУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-