Команда МІОКу зустрілася з головою місії СКУ в Україні

Команда МІОКу зустрілася з головою місії СКУ в Україні

Фото
Укрінформ
Команда Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» (МІОК) провела зустріч з головою місії Світового конгресу українців (СКУ) в Україні Андрієм Шевченком.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті МІОКу.

МІОКівці  поділилися з головою місії СКУ своїми досягненнями, говорили про активну, професійну та важливу роботу Інституту для світового українства, роль діаспори для розвитку України та у світі; співпрацю та партнерство зі світовими організаціями (СФУЖО, СКУ, ЕКУ та ін.); про популяризацію української мови, історії та культури у світі, про суботні та недільні школи; організацію масштабних заходів, конгресів, форумів, конференцій та зустрічей для просування України на світовій арені.

Директорка МІОКу Ірина Ключковська зосередила увагу на тому, що особливо цікавою та важливою є місія МІОКу тепер, коли змінюється парадигма відносин держава-діаспора. Адже у своєму  виступі Президент України з нагоди Дня Соборності зазначив, зокрема: «Наша багатомільйонна діаспора, наші лобісти інтересів України в усьому світі. Хто збирає, знаходить, пакує та передає все, що потрібно для перемоги. Всі, хто не забув власного коріння та не дає світу забути про Україну. Всі, у чиїх жилах тече українська кров і в чиїх грудях б’ється вільне серце. Українці за походженням, які давно довели, що є українцями за духом. І після багатьох років очікування вони нарешті мають стати українцями й за паспортом. На законодавчому рівні», ініціювавши законопроєкт про множинне громадянство».

Читайте також: МЗС і СКУ обговорили спільні заходи до 24 лютого

Водночас Андрій Шевченко окреслив три важливі виклики на сучасному етапі своєї роботи: посилення взаємодії  держава – діаспора в умовах широкомасштабного вторгнення Росії та важливість світового українства для відбудови України, феномен нової еміграційної хвилі, новий досвід громадотворення та створення  механізмів для співпраці з новоствореними структурами; зміцнення української діаспори для їхнього впливу у країнах проживання.

Голова місії СКУ поділився міркуваннями про відкритість організації СКУ та еволюцію її розвитку; про посилення співпраці всесвітньої української громади з українською владою, Збройними силами України, міжнародними партнерами та українським суспільством; про ключовий законопроєкт Верховної Ради України, який дозволить ухвалити комплексні зміни до законодавства, запровадити множинне громадянство й дозволить мати українське громадянство всім етнічним українцям і їхнім нащадкам з різних країн світу та про безпеку і розвиток української мови, історії та культури за межами України та ін.

Зауважується, що голова місії СКУ високо оцінив діяльність МІОКу і висловив готовність до подальшої співпраці.

На закінчення цієї  зустрічі Ірина Ключковська від імені колективу подякувала за корисну, продуктивну розмову,  наголосивши: «МІОК – організація, яка віддано просуває місію СКУ для перемоги України»

У МІОК додали, що після розмови гість ознайомився з Університетом, побувавши у головному корпусі та прослухавши екскурсію, яку талановито провів Андрій Павлишин, керівник центру промоції Львівської політехніки.

Нагадаємо, Команда Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою 30 листопада 2023 року мала нагоду поспілкуватися з Дзвінкою Качур – віцепрезиденткою Світового конгресу українців у країнах Африки, науковою співробітницею Університету Стелленбош у Кейптауні (ПАР). 

У липні 2023 року президент Світового конгресу українців Павло Ґрод і віцепрезидент СКУ Стефан Романів здійснили візит до Львівської політехніки та Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, під час якого зустрілися у Залі Захарієвича з працівниками МІОКу та обговорили продовження співпраці. 

Фото: МІОК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-