Діаспора приєдналася до вшанування Героїв Крут

Діаспора приєдналася до вшанування Героїв Крут

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) разом з багатомільйонною українською діаспорою вшановують Героїв Крут – сміливих українських воїнів, які 106 років тому в нерівній битві біля залізничної станції Крути на Чернігівщині зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці СКУ.

Бій російським більшовикам дали близько півтисячі українських вояків і студентів з 16 кулеметами та однією гарматою. Затримавши ворога на чотири дні, українські захисники дали змогу укласти Брест-Литовський мир, що означав міжнародне визнання української незалежності.

«Сьогодні, коли триває жорстоке повномасштабне вторгнення, а протяжність лінії української оборони сягає близько трьох тисяч кілометрів, захисники Крут надихають український народ на боротьбу проти російської терористичної імперії», – зазначили в СКУ, наголосивши, що минуло понад століття, а ціль ворога не змінилась – знищення української державності та всіх, хто готовий боротися.

У СКУ закликали пам'ятати нашу історію та берегти пам'ять про кожного, хто віддав своє життя за незалежну і суверенну Україну.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 29 січня відзначають День пам’яті Героїв Крут.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова.

Українське військо налічувало близько 300 бійців Студентського куреня, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків.

Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з української сторони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-