В Україні сьогодні вшановують пам'ять героїв Крут

В Україні сьогодні вшановують пам'ять героїв Крут

Укрінформ
В Україні 29 січня відзначають День пам’яті Героїв Крут.

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова. З кінця грудня 1917 року загін Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького під командою сотника Гончаренка обороняв станцію Бахмач, важливий залізничний вузол на кордоні УНР і РСФРР. 27 січня 1918 до них надійшло підкріплення з Києва – 1-ша сотня новоствореного студентського куреня, складена з добровольців – студентів Українського народного університету, Київського університету святого Володимира (нині ім. Шевченка), гімназистів старших класів українських гімназій на чолі з сотником Омельченком.

Українські війська зайняли оборону біля станції Крути. Вранці 29 січня 1918 розпочався наступ на українські позиції 4-тисячного більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців. Українське військо налічувало близько 300 бійців Студентського куреня, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків.

Бій тривав до вечора. Завдяки вигідній позиції і героїзму українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім під тиском ворога більшість підрозділів організовано відступили до ешелонів на станції неподалік і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота заблукавши у темряві, повернулася до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) розстріляли. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

На сьогоднi вiдомi прiзвища 20 з них. Це студенти Народного університету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти Київського унiверситету святого Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гiмназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич, Григiр Пiпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич.

Загалом у бою під Крутами загинуло з української сторони, за різними оцінками, 70–100 осіб. Втрати бiльшовицьких вiйськ сягали 300 воякiв.

Читайте також: Бій під Крутами є прикладом для сучасних захисників, як боротися проти численного ворога - МКІП

Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних за розпорядженням українського уряду 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

За радянських часів могили полеглих під Крутами було зруйновано. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.

А тоді завдяки звитязі та сміливості українських вояків більшовицький наступ на Київ було зупинено на чотири дні, що дало змогу укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою і державами Четверного союзу. Цим документом Україна визнавалась самостійною державою з західним кордоном, що існував між Австро-Угорщиною й Росією до 1914 року. Холмщина і Підляшшя відходили до України. Водночас договір передбачав встановлення дипломатичних відносин між деякими країнами, повернення військовополонених, обмін цивільних інтернованих, відмову від будь-яких анексій і контрибуцій, негайне відновлення економічних контактів і взаємного обміну товарами.

Після здобуття Україною Незалежності подвиг героїв Крут посів гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність.

Читайте також: Самопожертву Небесної Сотні можна порівняти з Героями Крут - Дробович

На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у Постанові ВР від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами».

У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут».

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у День пам’яті Героїв Крут наголосив, що українці мають завжди пам'ятати, якою ціною виборюється свобода.

"Сьогодні ми вшановуємо річницю боїв під Крутами, коли у 1918 році українські студенти зупинили наступ більшовиків на Київ", - зазначив Стефанчук.

За його словами, "сьогодні ми віддаємо шану стійкості, мужності, звитязі й жертовності молодих захисників, які ціною власних життів і самопожертви зупинили ворога. Які понад 100 років тому, так само як і сьогодні українські воїни, стали на захист своєї землі й своєї країни".

"І ми завжди маємо памʼятати свою історію! Завжди пам'ятати, якою ціною виборюється свобода!", - підкреслив Голова Верховної Ради.

***

Бій під Крутами назавжди став для українців символом хоробрості та рішучості, написав у Фейсбуці Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Молоді українські воїни не побоялися прийняти бій із більшовицькими військами та проклали шлях становлення Української держави", - підкреслив Шмигаль.

Як наголосив очільник уряду, "через понад сто років відважні українські воїни так само сміливо й героїчно дають відсіч російському загарбникові. Їхня самовідданість і сміливість назавжди увійдуть в історію".

***

"Сьогодні ми відзначаємо річницю бою під Крутами, який став символом героїзму та самопожертви українців в їхній боротьбі за незалежність. У цей день у 1918 році українські юнаки стримали наступ російсько-більшовицьких військ. Сьогодні, як і 106 років тому, Україна веде боротьбу за свободу і незалежність і вшановує жертву, принесену українськими захисниками в бою під Крутами", - йдеться у дописі посольства США в Україні у соцмережі Х.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-