У Нідерландах відбувся перший Форум української громади

У Нідерландах відбувся перший Форум української громади

Фото
Укрінформ
У нідерландській Гаазі відбувся перший Форум української громади у Нідерландах, який став майданчиком для обговорення нагальних питань та викликів українців за кордоном, обміну досвідом та вироблення спільної позиції щодо розвитку українства в Нідерландах.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

«Сьогодні – непересічна подія для української громади у Нідерландах. Ми вперше зустрічаємось у такому розширеному складі, щоб обговорити актуальні питання діяльності та розвитку української спільноти у Нідерландах. Ідея цієї зустрічі назрівала вже понад рік, і я вдячний ініціативній групі, яка зробила сьогоднішній захід можливим», – сказав посол України в Нідерландах Олександр Карасевич.

Він також наголосив, що Росія намагалась знищити українську націю протягом декількох століть.

«Але наш народ чинив мужній і героїчний спротив. Зберіг свою ідентичність, мову та культуру і зміг відновити державність після років колоніального поневолення. Мова і культура - це те, що ідентифікує нас як націю. Єдність та хоробрість – це риси нашого народу», – підкреслив Карасевич.

Читайте також: У Нідерландах відбувся фестиваль української їжі та моди

Він також зачитав декілька уривків з преси кінця 40-х – початку 50-х років, присвячених діяльності українців у Нідерландах.

«Ви знаєте, ці повідомлення початку 20 століття мають багато схожого із сьогоденням. Ці публікації свідчать про активну та патріотичну діяльність українців. Зокрема, на постійній основі відбувались збори. Об’єднання Українців у Голландії, українці вшановували памʼяті дати, проводили мітинги, протести, писали статті у місцевій пресі, проводили зустрічі», – сказав пан посол.   

Так, за словами Карасевича, 3 травня 1958 року Королева Юліянна прийняла на авдієнції групу українців що живуть у Голландії і Бельгії… за результатами зустрічі українці подякували королеві за її особливе зацікавлення долею біженців.

«І сьогодні також українці активно беруть участь у мітингах та протестах, пишуть звернення до місцевої влади, відзначають державні памʼятні дати та події. Особливо у надскладний час, коли російська агресія випробовує нашу здатність зберегти свободу і ідентичність, українці демонструють єдність, активну позицію на захисті своєї країни та народу. І цей дух згуртованості та сили і є визначальною рисою всього українського народу, і кожного українця зокрема, де б він не був: на Батьківщині чи на чужині» – зауважив дипломат. 

У Нідерландах відбувся перший Форум української громади / Фото: Анна Бєльченко й Ірина Драбок, Укрінформ

Читайте також: У Роттердамі з нагоди Дня гідності та Свободи відкрили артоб'єкт «Незламна Україна»

Він висловив втіху, що навіть за таких сумних обставин, українська громада у Нідерландах розвивається, проводить активне громадсько-політичне, освітнє та культурне життя, і чітко і голосно заявляє про себе.

«І цей голос надзвичайно важливий сьогодні. І я закликаю вас не зупинятись. Діяльність кожної організації, кожного волонтера й активіста є надзвичайно важливою. Тільки разом ми зможемо перемогти цю навалу, тільки згуртовані ми досягнемо нашої омріяної мети: відновити мир на нашій землі та повернутись до своєї європейської сімʼї», – наголосив Карасевич.

Загалом Форум української громади у Нідерландах об’єднав понад 100 учасників. Участь у форумі взяли представники українських громадських організацій, освітніх осередків, культурних і творчих обʼєднань, волонтерських ініціатив, а також митці, художники, письменники, літератори, перекладачі й активні громадяни.

Форум також став унікальною можливістю для знайомства та налагодження активної взаємодії між різними осередками української спільноти.

Нагадаємо, у жовтні у Гаазі відбулася зустріч активних волонтерів фундації «Українці в Нідерландах», під час якої обговорили проблеми та виклики, що постають перед фундацією, підбили підсумки волонтерської роботи за 600 днів від повномасштабного вторгнення РФ і розглянули плани щодо подальшої діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-