Діаспора вшановує річницю референдуму про незалежність України

Діаспора вшановує річницю референдуму про незалежність України

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) разом з Україною та світовим українством 1 грудня відзначають 32-гу річницю референдуму про незалежність України. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

У СКУ нагадали, що цього дня 1991 року загальнонаціональний український референдум став потужним, чітким, однозначним і незаперечним виявом волі народу України до створення вільної та незалежної суверенної української держави. Проголошення незалежності України підтримала абсолютна більшість українців – понад 90%. Голосування успішно пройшло та здобуло підтримку у всіх 27 адміністративних регіонах України, у тому числі й у Донецькій, Луганській областях, Криму та у місті Севастополі.

Результати референдуму підтвердили Акт проголошення незалежності України, ухвалений Верховною Радою України 24 серпня 1991 року, а також стали вирішальними для визнання України міжнародною спільнотою.

У СКУ відзначили особливу роль організованої української діаспори в появі незалежної України – починаючи від 2 грудня 1991 року за її потужної підтримки Україну було визнано усім світом, а першими країнами, які ухвалили рішення про таке визнання стали Польща та Канада. 

Читайте також: Домовитися з Росією неможливо, її потрібно перемогтипрезидент СКУ

«Попри офіційне визнання України з боку Москви, російські політичні еліти так ніколи й не змирились з вибором українського народу. До самого останнього моменту у 1991 році російські лідери не сприймали прагнення України до незалежності серйозно і вважали, що йдеться лишень про якісь політичні спекуляції. У підсумку, результати українського референдуму стали справжнім шоком для Москви, яка мріяла втягнути Київ до якогось «оновленого союзу», – зауважили у Конгресі. 

У СКУ наголосили, що сьогодні офіційна ідеологічна доктрина російського диктатора Путіна стверджує, що «Україна є історично нелегітимною штучною державою», а «українці насправді є росіянами». Від початку жорстокого і неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії в Україну, риторика Москви щодо України набула навіть ще більш відверто геноцидних форм. Путін оголосив цілі частини України «історично російськими землями» та поставив за мету цілковите знищення української національної ідентичності на окупованих росіянами територіях України.

Читайте також: СКУ долучився до заходів зі вшанування 90-х роковин Голодомору

«Ті, хто сьогодні закликають до перемир’я в Україні, мають брати до уваги геноцидну природу російського вторгнення. Путін дав дуже чітко зрозуміти, що прагне прибрати Україну з мапи Європи. У його баченні Україна є екзистенційною загрозою для Росії, і він готовий заплатити практично будь-яку ціну за те, щоб покінчити з українською державністю. Його жорстка позиція цілком відображає багатовікову російську імперську політику», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

У той час, коли сміливі захисники та захисниці України продовжують боротьбу за саме право української нації на існування, СКУ вкотре закликає міжнародну спільноту продовжувати твердо стояти поруч з Україною у цій війні. 

Читайте також: У Києві керівники СКУ вшанували пам'ять героїв, які віддали свої життя за Україну

«Народ України не опустить рук і не складе зброї допоки останній російський окупант не полишить української землі у межах міжнародно визнаних кордонів України», – підкреслили у Конгресі. 

Нагадаємо, 1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України, на якому волевиявленням народу було підтверджено Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня 1991 року Верховною Радою.

Фото: СКУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-