У Вільнюсі просто неба відкрили виставку про Голодомор і російську війну в Україні

У Вільнюсі просто неба відкрили виставку про Голодомор і російську війну в Україні

Фото
Укрінформ
Біля пам’ятника жертвам радянської окупації у столиці Литви напередодні Саміту НАТО відкрили унікальну банерну виставку «Голод як зброя: 1932 – 1933, 2022».

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив посол України в Литві Петро Бешта.

«Виставка сформована з фотографій частини картин з колекції «Голодомор очима українських художників» та фотографіями сучасної трагічної ситуації в Україні. Вона розкриває теми одного із найтрагічніших етапів історії України, коли сталінський комуністичний тоталітарний режим заморив голодом мільйони українців, та продовження політики “шантажу голодом”, яку Україна переживає і сьогодні», – написав він.

Пан посол наголосив, що Росія не тільки завдає авіаударів по ключових об’єктах військової та цивільної інфраструктури та вбиває українців, вона знову розкрадає зерно та інші продукти з окупованих нею територій в Україні. Це зерно Росія продає на світовому ринку, заробляючи кошти на подальше фінансування загарбницької війни проти України.

«Росія шантажує голодом не лише Україну, а й країни, що залежать від України. Сотні мільйонів людей в Африці та Азії також страждають від руйнування сільськогосподарської інфраструктури та блокади експорту українського зерна Росією», – додав Петро Бешта.

Український дипломат висловив щиру вдячність директору Центру досліджень геноциду та опору жителів Литви (Lietuvos Gyventojų Genocido ir Rezistencijos tyrimo centras) Арунасу Бубнісу Arūnas Bubnys, Директору Музею окупації та боротьби за свободу (Okupacijų ir laisvės kovų muziejus) Ремігіюсу Чернюсу Remigijus Černius, керівнику проєкту пані Наталії Лавровій, дизайнерам та усім причетним співробітникам закладів за ініціативу та організацію відкриття виставки у Вільнюсі та підтримку України.

Виставка «Голод як зброя: 1932 – 1933, 2022» триватиме впродовж трьох місяців за адресою: Aukų g. 2A, Vilnius).

Нагадаємо, у День пам’яті та примирення у Вільнюсі відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку.

У заході взяли участь посол України в Литві Петро Бешта разом з Віцеміністром оборони Литви Жальвінасом Томкусом.

Церемонія вшанування пам’яті жертв Другої світової війни також відбулась за участі співробітників Посольства, української громади, учнів та вчителів українських шкіл у Вільнюсі, а також гостей та жителів Литви.

Фото: Petro Beshta / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-