В Амстердамському університеті стартують перші у Нідерландах курси вивчення української мови

В Амстердамському університеті стартують перші у Нідерландах курси вивчення української мови

Укрінформ
В Амстердамському університеті з вересня 2023 року можна буде вивчати українську мову, зареєструватися на курси можна до 26 червня.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Університет Амстердама.

«З вересня 2023 року Амстердамський університет (UvA) пропонуватиме два курси у сфері української мови та культури. Це зробить UvA єдиним університетом Нідерландів, де студенти зможуть вивчати повноцінні українські курси (6 ECTS)», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що викладатиме мовознавиця Оксана Конончук, яка торік через повномасштабну війну Росії в Україні виїхала з Києва до Амстердама і зараз є запрошеним дослідником в Амстердамському університеті (UvA).

Цими курсами Університет хоче задовольнити нагальну потребу в знанні української мови, яка виникла внаслідок повномасштабної війни у країні.

Читайте також: В Ірландії школярі з України зможуть вивчати українську мову

«Потоки українських біженців у Європі та відбудова країни потребують гуманітарної допомоги, звітності та дипломатичної співпраці. Щоб досягти всього цього, у найближчі роки необхідне досконале знання мови та культури України», – вважає професор Елен Руттен.

У коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі Конончук розповіла, що загалом це викладання мало розпочатися ще з лютого поточного року, але перешкодили певні адміністративні нюанси. 

«Елєн Рютен, Ерік Метц та інші доклали величезних зусиль для того, щоб викладання української мови в Амстердамському університеті розпочалося», – зазначила вона.

Оксана Конончук кандидат філологічних наук, доцент Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

«Маю дві вищі освіти: сходознавчу та мистецтвознавчу. Сходознавчу здобула в КНУ імені Тараса Шевченка, а мистецтвознавчу - в Національній академії образотворчого мистецтва й архітектури. Провикладала в КНУ 16 років, рік викладала в НАОМА. Основні предмети, які викладала в Україні: перська мова та література, мистецтво Сходу, українська мова як іноземна. З 14 березня 2022 року разом з донькою перебуваю в Нідерландах, в Амстердамі. З вересня 2022 року по теперішній час проходжу стажування в Університеті Амстердама», – розповіла Конончук.

У першому семестрі 2023 року стартують два мовні курси: українська 1 та українська 2. Вини будуть надаватися на рівні бакалавра та призначені для студентів усіх освітніх програм.

Перший мовний курс розпочнеться з нуля і тому підходить для тих, хто ніколи не вивчав українську мову.

Курси будуть частково можливі завдяки субсидії EPICUR, програми європейської співпраці у галузі освіти.

Студенти бакалаврату як всередині, так і за межами UvA  можуть зареєструватися на Українську 1 та Українську 2 з 19 по 26 червня. Кількість місць для студентів за межами факультету гуманітарних наук обмежена.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах відбувся святковий захід з нагоди Дня вишиванки. Фундація «Ватага», яка є платформою для українського мистецтва та культури в Нідерландах, організувала святкування до Дня вишиванки в Гаазі.

Піч час заходу українці та нідерландці могли не лише почути історію української вишивки, а й дізнатися, що означають унікальні візерунки в різних областях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-