У Нідерландах перші 60 українських біженців оселилися в тимчасовому районі «Мрія»

У Нідерландах перші 60 українських біженців оселилися в тимчасовому районі «Мрія»

Фото
Укрінформ
У місті Влардінген перші 60 українців, які через війну Росії в Україні знайшли прихисток у Нідерландах, переїхали до притулку для довготермінового прийому українців.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Зауважимо, що «Мрія» – це цілий район, який стане прихистком для 1000 українців, що стане найбільшою за чисельністю локацією для українців – тимчасово переміщених осіб. Людей заселятимуть поетапно.

«Раніше тут була промислова зона. Тож ми маємо підтвердження на використання цієї зони протягом наступних 3 років, щоб тут побудувати 387 будинків. Це тимчасове житло, тимчасові будинки, flex житло. Це виглядає як будівельні блоки, і побудова будинків чимось нагадує дитяче лего, що головним чином являють собою набори з'єднуваних пластикових цеглинок. Тож у нашому випадку матеріали привозять по частинах сюди і збирають тут, на місці. Але я думаю, що було б добре, якби Ви зазирнули всередину одного з будинків, щоб переконатися в їх якості, тому що це якісне життя», – сказала в коментарі Укрінформу Івана Сомерс-Гарденієр, з муніципалітету Влардінген, яка відповідає за прийом українських біженців та житло.

Будівництво району вже на завершальній стадії. Офіційне відкриття заплановано вже у серпні цього року.

«Тут 387 будинків, але також можна побачити там 2 будівлі, які є багатофункціональними будівлями. Там також буде кабінет лікаря, де прийматимуть пацієнтів. Там буде початкова школа для дітей до 12 років. І буде спортивний комплекс. Ми також посадили багато дерев і багато зелені. Цей житловий район буде зелений», – зазначила Івана Сомерс-Гарденієр, з муніципалітету Влардінген, яка відповідає за прийом українських біженців та житло.

Як повідомляв Укрінформ, для українців, які поселяться в «Мрії», житло заплановано на три роки – до літа 2026.

На території «Мрії» добудовується школа, окремий спортивний комплекс, дитячі ігрові майданчики. Парковка автомобілів передбачена за периметром житлової зони водночас велосипеди мешканці «Мрії» можуть тримати біля своїх будинків. Кожна така квартира є умебльованою та забезпечена усім необхідним для господарювання. Також від найближчої зупинки метро мешканці «Мрії» можуть швидко дістатися центру міста Роттердам.

«Мрія» є результатом пілотного проєкту, що втілюється спільно з муніципалітетом Влардінген і регіоном Роттердам-Рейнмонд. Тисяча українців із Влардінгена й інших муніципалітетів регіону Роттердам-Реймонд можуть жити у «Мрії» щонайпізніше до 1 липня 2026 року.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-