У Канаді відбувся мітинг на підтримку кримськотатарського народу

У Канаді відбувся мітинг на підтримку кримськотатарського народу

Фото
Укрінформ
Генеральний консул Олександр Данилейко взяв участь та виступив на мітингу до трагічної річниці депортації кримськотатарського народу в місті Едмонтон, столиці канадської провінції Альберта.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Генеральне консульство в Едмонтоні. 

Подія була організована, щоб нагадати канадській і світовій спільноті про ті злочини, які здійснювала і коїть зараз росія до народів, які хочуть жити вільно, в мирі і злагоді на своїй землі. 

У Генконсульстві наголосили, що вбивства, катування, залякування, примусова депортація людей і, що найгірше, дітей – це свідома політика росії по знищенню націй і народів, які не хочуть бути під російським ярмом.

«Ми вистоїмо і переможемо! Кримські татари, як і весь український народ будуть повноправними господарями на своїй землі, розвиваючи вільно свою багатогранну і багатонаціональну культуру України!», – йдеться в дописі.

Генконсульство подякувало Українській національній федерації молоді в Едмонтоні (Ukrainian National Youth Federation - UNYF Edmonton) за організацію мітингу й усім, хто взяв участь у заході.

Як повідомляв Укрінформ, депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша та найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

Згідно з ухвалою Верховної Ради України, 18 травня оголошено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 

Фото: Consulate General of Ukraine in Edmonton / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-