Українці відзначать День вишиванки у країнах Балтії

Українці відзначать День вишиванки у країнах Балтії

Укрінформ
В Естонії, Латвії та Литві 18 травня відбудеться низка святкових заходів у рамках відзначення Всесвітнього дня вишиванки.

Про це повідомляє Укрінформ.

Так, Конгрес українців Естонії запрошує долучитися до Ходи «Народжені у вишиванці», яка розпочнеться у четвер о 18.00 в талліннському Центрі української культури та завершиться в парку Таммсааре. 

У дворику ЦУК можна буде оглянути виставку української вишивки з колекції Центру української культури. В парку Таммсааре відбудеться дефіле вишиванок «з історією» – моделі покажуть свої реліквії та розкажуть, чим вони їм дорогі їм. Відбудеться також невеликий концерт, в якому зможуть взяти участь і всі охочі.

На заходи запрошуються також іноземці, у яких є українські вишиванки.

Крім того, 20 травня Асоціація українських організацій в Естонії спільно з Музеєм під відкритим небом у Таллінні проведуть до Дня вишиванки тематичний фестиваль. 

У Латвії в День вишиванки охочих запросили долучитися до Параду вишиванок, який відбудеться у Ризі за участі посла України Анатолія Куцевола, української громади та українців, які наразі перебувають в Латвії, як вимушено переміщених осіб. 

«Одягніть вишиванку, візьміть з собою український прапор, українську символіку та приєднуйтесь до спільного відзначення Дня вишиванки – символу України, а значить символу сміливості, свободи та сили для всього світу», – йдеться в повідомленні Посольства України.

Також передбачається покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку.

Захід розпочнеться у четвер о 10:30 біля пам’ятника Шевченку у парку Кронвальда в Ризі.

В Українському центрі у столиці Литви у четвер о 15.00 відбудеться виставка «Вір. Люби. Чекай» - 10 світлин, присвячена родинам захисників Азовсталі, які чекають на повернення своїх рідних з полону.

Також проходитиме виставка вишиваних картин Івана Рябчука. Буде організовано фотосесію у вишиванках, наданих Катериною Сердюк.

О 16.00 відбудеться презентація проєкту Наталії Акішиної «Квітуча Україна», показ-дефіле сучасної вишиванки та старовинного народного костюма, участь представників діаспори кримських татар у традиційних костюмах, презентація спецпроєкту «Українсько-литовська вишиванка» від Катерини Сердюк та Надії Бондаренко, а також виступи колективів Українського центру: Українська суботня школа, вокальна студія «Мрія», Український аматорський хор за керівництва співачки Надії Адамчук.

Почесний гість заходу – посол України в Литві Петро Бешта.

О 18.00 розпочнеться хода в вишиванках Vyshyvanka parade. Захід стартуватиме з Кафедральної площі (Cathedral square) і фінішуватиме коло пам'ятника Шевченка в Українському сквері (Ševčenkas memorial, Ukrainians square) у Вільнюсі. 

Зауважимо, що 2023 року Всесвітній день вишиванки припадає на 18 травня – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а також 18-20 травня – річницю виходу українських захисників з Азовсталі.

Нагадаємо, День вишиванки відзначатимуть у нідерландській Гаазі в Музеї звуку та візуалу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-