Українська громада долучилася до святкування Дня Європи у Будапешті

Українська громада долучилася до святкування Дня Європи у Будапешті

Фото
Укрінформ
Центр української культури та документації в Угорщині та Товариство української культури в Угорщині долучилися до організації святкування, яке було присвячене Дню Європи та проходило у Будапешті на площі Свободи.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Державного самоврядування українців Угорщини (ДСУУ). 

Зауважується, що запрошення української меншини Угорщини долучитися до заходів, організованих Представництвом Європейської Комісії в Угорщині та Європейським Парламентом у співпраці з Офісом Прем’єр-міністра та муніципалітетом Будапешта, стало одним з виразів солідарності з Україною, яка потерпає від повномасштабної російської агресії, та визнанням приналежності нашої держави до європейської родини.

За повідомленням, на відвідувачів свята традиційно чекали виступи популярних естрадних колективів, різноманітні інформаційні матеріали про ЄС, сімейні та дитячі програми, майстер-класи, вікторини та ігри.

На святі представили українське шатро, організоване Центром української культури і документації в Угорщині та Товариством української культури в Угорщині, яке було прикрашене вишитими рушниками та вишивками з етнографічної колекції Товариства.

Відвідувачі мали можливість познайомитися з друкованими виданнями української національної меншини в Угорщині, придбати українські книжки, а також скуштувати вареників. Найменші ж відвідувачі українського шатра вправлялися у розфарбовуванні тематичних малюнків.

«Усі доброчинні збори цього дня спрямують допомогу дітям-сиротам, батьки яких загинули від рук російських агресорів», – повідомили в ДСУУ.

На локації функціонувала і фотозона, де охочі могли сфотографуватися в українських головних уборах і з національною символікою.

Окрім того, представники української громади Угорщини взяли участь у святковому забігу «19 років – 19 км», присвяченому 19-річчю членства Угорщини в ЄС.

О 15.00 на головній сцені заходу на площі Свободи виступили українські співаки – Вікторія Вороніна, Валентин Маліков, Вікторія Колосова та Вікторія Рудник із патріотичною програмою, а також учні Школи української мови їм. Лесі Українки при ДСУУ.

Українські учасники Дня Європи в Будапешті долучилися також і до світової кампанії #RussianShameDay (День російської ганьби), започатковану у 2022 році Світовим конгресом українців.

Нагадаємо, в Естонії Україна була вперше представлена у європейському містечку у центрі Таллінні поряд з 15 країнами-членами Євросоюзу.   

Фото: ukrajinci.hu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-