У роковини Чорнобильської катастрофи СКУ закликав до подальших санкцій проти росії

У роковини Чорнобильської катастрофи СКУ закликав до подальших санкцій проти росії

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) разом з українцями по всьому світі вшановує 37-мі роковини Чорнобильської трагедії та пам’ять усіх жертв цієї катастрофи, віддає шану героїчним вогнеборцям і рятувальникам, а також закликає до впровадження подальших санкцій проти рф.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

У Конгресі зауважили, що від початку повномасштабної військової агресії росії проти України 24 лютого 2022 року, українські атомні електростанції (АЕС) знову опинилися під серйозною загрозою – у перші дні та тижні вторгнення російські збройні сили окупували та завдали шкод Чорнобильській АЕС, а Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи – і досі лишається під контролем окупаційних військ.  

«Паралельно, російське керівництво продовжує залякувати Україну та Захід можливістю застосування тактичної ядерної зброї на полі бою в Україні або супроти західних союзників України. Нещодавнє рішення путіна розташувати російську тактичну ядерну зброю у Білорусі є ще одним епізодом цього брязкання ядерною зброєю та черговим кроком до ескалації конфлікту», – йдеться на сайті СКУ. 

Читайте також: Чорнобиль: рік після деокупації

У СКУ переконані, що безрозсудні дії москви укотре демонструють терористичне єство путінського режиму та слугують доказом того, що денуклеаризація росії має стати ще одним підсумком нинішньої війни, який гарантуватиме безпеку світу.  

«У цей День пам’яті жертв Чорнобиля ми знову закликаємо демократичні країни світу визнати росію державою-спонсором тероризму та впровадити жорсткі санкції проти її атомної енергетики. Лише об’єднавши зусилля ми зможемо зупинити російське зло – найбільший сучасний виклик глобальному миру та безпеці», – наголосили у Конгресі. 

Читайте також: Ядерний терор рф: Шмигаль нагадав про чорнобильську трагедію та її наслідки

Крім того, у СКУ нагадали, що від перших днів опісля техногенної катастрофи у Чорнобилі 1886 року, Конгрес і його складові організації очолили громадські зусилля, спрямовані на допомогу постраждалим від цієї трагедії, зокрема, налагодивши постачання медикаментів та необхідного обладнання. СКУ також доклав значних зусиль, щоб інформувати світову спільноту про ці події та викривати радянське мовчання і заперечення цієї першої масштабної ядерної катастрофи. Адвокаційні зусилля українських діаспорних організацій допомогли винести питання Чорнобильської катастрофи на порядок денний ООН у 1986 році.  

Читайте також: Зеленський вшанував пам'ять загиблих у Чорнобильській катастрофі

Також упродовж наступних десятиліть СКУ сприяв численним програмам медичної, гуманітарної та технічної допомоги для подолання наслідків аварії на атомній електростанції. 

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України закликає міжнародну спільноту до розширення санкцій стосовно російського сектору атомної енергетики, у тому числі за безпосередню причетність державного концерну «росатом» до злочинів на ЗАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-