У Токіо відбулась українсько-японська виставка робіт двох художниць

У Токіо відбулась українсько-японська виставка робіт двох художниць

Фото
Укрінформ
Українська художниця Зоя Скоропаденко разом з японською художницею Кіною Сато взяли участь у виставці сучасного мистецтва «Сакура», яка відбулася у Токіо під час свята цвітіння сакури у Японії.

Про це Укрінформу повідомила пресслужба галереї The Meloy Art.

Зауважується, що Зоя Скоропаденко вперше за три роки повернулася до Японії, аби вшанувати цю давню традицію.

«Я почала серію «Сакура вночі» близько 10 років тому, і вирішила щовесни відвідувати Японію, аби розказати світові про цю неймовірну красу. Протягом багатьох років я відвідувала Токіо в сезон цвітіння сакури, прогулюючись вздовж променаду Чідорігафучі, біля палацу імператора, в парку Уено, на березі річки Суміда та Мегуро та в парку  Сіндзюку Гьоен, щоб намалювати красу сезону вишневого цвіту вночі. Все зупинилося з Covid-обмеженнями 2020 року, а потім – через війну в Україні. І от нарешті я повернулася до Японії в цю пору, і не лише аби продовжити роботу над своєю серією, але і щоб вперше представити на виставці свою серію картин «Сакура вночі», – розповідає Зоя Скоропаденко.

Виставку було проведено у галереї Aiiima, у нещодавно збудованому хмародері Хікарія  у всесвітньовідомому районі  Токіо Шібуя. Хмародер можна назвати осередком мистецтва у японській столиці, кілька поверхів будівлі відведено під музеї, театри, галереї, творчі хаби.

У виставці, окрім Зої Скоропаденко, взяла участь і Кіна Сато, перспективна японська художниця з Токіо. Сато використовує традиційні фарби: тваринний клей, натуральні пігменти та сажу. Використовує техніку живопису казеїновою темперою. На її творчість вплинули фрески, знайдені по всьому світу, – від доісторичних малюнків до періоду Кофун. Для цієї виставки вона створила серію картин, присвячених сакурі.

Кіна Сато
Кіна Сато

«Малювання сакури при яскравому весняному денному світлі не може підкреслити найкраще в ніжних квітах. Однак вночі, після того, як останніх глядачів забрав останній потяг метро, опівночі Токіо стає безлюдним, з ледь освітленими вуличками, де ростуть сакури. Світло спеціальної підсвітки вимикають десь о 10 вечора. Тоді сторічна сакура випускає таємничу тінь, і лише слабке світло десь усередині вишні освітлює темну ніч.

Я використовую ніч, щоб зафіксувати ефемерну красу сакури технікою «пленер», – розповідає Зоя Скоропаденко.

Техніка малювання при слабкому освітленні повертає сучасну художницю в часи великих художників, таких, як Караваджо, Рембрандт і Тулуз-Лотрек. У них не було яскравого штучного світла для малювання. У їхній студії також не було великих вікон, щоб пропускати денне світло. Щоб повною мірою відчути їхнє мистецтво та побачити світло в їхніх картинах, вам потрібне приглушене світло минулого.

У своїй роботі Скоропаденко використовує чорний папір, японську масляну пастель і японську туш. Під час роботи вона ледь бачить результати в темряві. Вона інтуїтивно використовує тон та напівтон пастелі. Бо в темряві є лише три кольори: сірий, білий та чорний. А тому результат роботи художника при світлі буває несподівано колоритним з використанням лимонно-жовтого, помаранчевого та ультрамариново-блакитного.

Оскільки вишні та сакури в Європі квітнуть через місяць після японської, Скоропаденко має в серії декілька робіт, виконаних у Львові, Києві та Парижі.

Виставка «Сакура» пройшла з великим успіхом в Токіо. Її відвідали сотні пошановувачів мистецтва та сакури. Виставка стала однією з найвідвідуваніших галерейних подій Японії. Художниці представили близько 80 робіт в різних техніках.

Виставка була побудована за староєвропейським галерейним принципом: багато різноманітних робіт різних авторів, різних розмірів на одній стіні. Кураторський проєкт виставки «Сакура» в Токіо брав натхнення з картини Віллема ван Хехта «Галерея Корнеліса ван дер Геста» (1628), а також з відомої сучасної Літньої виставки Королівської академії в Лондоні.

Виставка також повертає глядача до матері-природи, представляючи мініатюрні твори мистецтва, які імітують пелюстки сакури та дають можливість кожному створити свою колекцію оригінального мистецтва.

Ці твори були продані за 9.999 йен, вони продовжують традицію The Meloy Art додавати до кожної виставки роботи за 99.9, виставка цього проєкту пройшла вперше в Парижі у 2022 році та мала шалений успіх.

Також спеціально під виставку Галерея The Meloy Art  випустили спеціальну серію NFT робіт обох художниць «Сакура». Серія доступна на Opensea.

Зазначимо, що наприкінці минулого року у галереї Aiiima було проведено виставку українських художників, у якій взяла участь і Зоя Скоропаденко, під промовистою назвою «Заради миру». Більшість коштів, отриманих на цій виставці, було перераховано фонду «Діти Землі» на проєкти психологічно-мистецької підтримки українських дітей.

Нагадаємо, виставка «Asemic Notations», центральне місце в якій посідали «Інтелектуальні пейзажі» української художниці Зої Скоропаденко, відбулася у Лос-Анджелесі (США).

Фото надані The Meloy Art

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-