У Будапешті проходить виставка малюнків дітей, що приїхали до Угорщини через війну

У Будапешті проходить виставка малюнків дітей, що приїхали до Угорщини через війну

Фото
Укрінформ
У Будапешті проходить виставка «Хто я є?», на якій представлені художні роботи українських дітей, котрі були змушені покинути свої домівки через розв’язану росією війну.

Про це Укрінформу повідомила ГО «Українська асоціація «Єдність» в Угорщині.

Експозиція налічує 54 роботи українських школярів, які зараз є біженцями в Будапешті, а також роботи деяких українських фотографів (Одрі Гор, Володимир Бугаєнко) та художників (Юлія Колодко, Галина Шевчук, Ольга Гречешнюк, Анастасія Марутіна, Наталія Пустовіт), які працювали над проєктом з дітьми.

Виставка є результатом спільного проєкту ГО «Українська Асоціація Єдність» та REAL School Budapest, які об’єдналися для створення ініціатив підтримки України (у партнерстві з МОМ Угорщини). Її мета – зруйнувати ваші стереотипи та уявлення навколо слова «біженець», а також запросити заглянути глибше, за ярлики.

«Ніколи не думала, що діти так глибоко вникнуть у тему і створять такі змістовні меседжі», – каже керівниця проєкту Лариса Таранець.

За повідомленням, виставка пропонує відвідувачам унікальне розуміння досвіду тих, кому довелося залишити свої домівки та переїхати до нових країн. На виставці представлені приголомшливі твори мистецтва, які є водночас сирими та глибоко особистими, розкриваючи складні та часто суперечливі емоції, які відчувають ті, хто змушений покинути свої домівки.

«Одну з картин написала Софія, 9-річна дівчинка з Харкова, Україна. Її картина зображує її подорож з України до Будапешта, відображаючи виклики та боротьбу, з якими вона та її родина зіткнулися як біженці. Інша картина «Мак» вчительки-біженки Наталії спонукає замислитися про коріння та зв’язки, які були втрачені внаслідок покинення рідної домівки – України», – йдеться в повідомленні.

В Українській асоціації «Єдність» розповіли, що виставка проведе відвідувачів у подорожі самопізнання, спонукаючи їх зняти ярлики та дослідити те, що криється в кожному з нас. Він ставить запитання на зразок «Хто я? Що робить мене мною?» і «Чи принесе відповідь на нього щастя? І якщо я втрачу все, чи залишуся собою?». Вона запрошує відвідувачів дослідити сутність ідентичності та значення дому, сім’ї та спільноти.

Зауважується, що особливою картиною на виставці є великий український прапор, який разом розмалювали понад 200 дітей різних національностей, що символізує спільне прагнення до миру.

Виставка «Хто я є?» триває в Чеському центрі в Будапешті (Szegfű u. 4, 1063 Budapest) до 17 березня 2023 року.

Як повідомляв Укрінформ, Освітньо-мистецький центр Української асоціації «Єдність» у Будапешті провів майстерклас з виготовлення 3D-листівки «Моє вільне місто», в якому взяли участь близько 100 українських дітей.

Фото: Українська асоціація «Єдність»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-