У Румунії діаспора організувала круглий стіл до року повномасштабної війни в Україні

У Румунії діаспора організувала круглий стіл до року повномасштабної війни в Україні

Фото
Укрінформ
Союз українців Румунії (СУР) у співпраці з Парламентською фракцією національних меншин у Палаті депутатів та Центром політичних наративів демократії з Чернівців, Україна, організував круглий стіл «Рік війни в Україні: Початки, еволюція та перспективи».

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці СУР.

За повідомленням, у заході, що відбувся у контексті відзначення річниці початку російського вторгнення в Україну, загалом взяли участь близько 80 учасників, у тому числі майже 30 промовців.

Це представники центральних (Уряду, МЗС, МВС, Мінрозвитку, Міністерства інвестицій та європейських проєктів, Департаменту міжнаціональних відносин) і місцевих органів виконавчої влади, Посол України в Румунії, представники Суспільних телебачення і радіо, Національного агентства з питань протидії торгівлі людьми академічних кіл, бізнес-середовища та громадянського суспільства з Румунії та України.

Читайте також: У Румунії діаспора провела культурно-науковий захід, присвячений Миколі Кулішу

У СУР поінформували, що дискусійна сесія розпочалася з виступу голови Союзу українців Румунії, депутата Миколи-Мирослава Петрецького, який торкнувся наслідків війни, розв’язаної Росією проти України, багатовимірної допомоги, яку Румунія надає Україні, а також особливої підтримки громадянського суспільства українцям, як переселенцям у Румунії, так і тим, хто залишився в Україні.

«Румунські учасники у своїх виступах засудили незаконну, невиправдану та неспровоковану повномасштабну збройну агресію Росії проти України та висловили повну солідарність і непохитну підтримку Румунією України й українського народу доти, доки буде потрібно. Було підкреслено солідарні та багатовимірні дії Румунії, як сусідньої та дружньої держави, що робить внесок як на гуманітарному, так і на економічному рівнях, а також у плані покращення транспортного зв’язку, полегшення експорту українського зерна чи просування України по європейському шляху. Вони також високо оцінили мужність та рішучість українських військових, які стали символом боротьби за свободу і демократичне майбутнє, та ціною власного життя захищають Україну та всю Європу», – йдеться в дописі.

Читайте також: МІОК і Союз українців Румунії підписали угоду про партнерство

Своєю чергою українські гості розповіли про складну ситуацію, в якій перебуває Україна після 12 місяців повномасштабної війни, про звірства російських військ проти українців, про руйнування та жертви, серед яких і багато дітей. Вони висловили вдячність за гуманітарну допомогу, надану Румунією упродовж минулого року і за теплий прийом українських біженців, які були змушені покинути свої домівки через війну. Водночас учасники із сусідньої країни наголосили, що Україна чинить опір, але потребує більшої допомоги, щоб перемогти у війні з Росією.

У СУР додали, що в рамках цього заходу відбулося відкриття двох фотовиставок: «Війна в Україні очима дітей», організованої чернівецьким Центром політичних наративів демократії у партнерстві з польським центром Юліуша Мірошевського та «Біль матері», організованої Всеукраїнським громадським рухом матерів та родичів учасників АТО «Берегиня». На світлинах відображена трагедія українських дітей під час російського вторгнення, а також горе матерів загиблих та зниклих безвісти українських воїнів.

Нагадаємо, в осередку Бухарестської філії Союзу українців Румунії відбулася IV міжнародна конференція «Українці в Румунії. Історія, сучасність і перспектива», організована комісією з питань культури СУР.

Фото: Cоюз Українців Румунії / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-