У Румунії діаспора провела культурно-науковий захід, присвячений Миколі Кулішу

У Румунії діаспора провела культурно-науковий захід, присвячений Миколі Кулішу

Укрінформ
Клузька філія Союзу українців Румунії (СУР) у партнерстві з відділом української мови та літератури філологічного факультету Університету ім. Бабеша-Бойоя організували культурно-науковий захід «130 років від народження драматурга Миколи Куліша».

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці СУР.

За повідомленням, у доповіді голови філії д-р доцента Івана Гербіла під назвою «Про новаторський характер драматургії Миколи Куліша», були визначені аспекти поетики драматичних текстів М. Куліша, стилістичні пошуки автора, щоб виразити задум письменника якомога пластичніше, а також архітектоніка комедії «Мина Мазайло».

«У другій доповіді, представленій редакторкою дитячого журналу «Дзвоник» Ольгою Сенишин під назвою «Микола Куліш і Розстріляне Відродження», йшлося про трагічні події 30-х років минулого століття, коли серед жертв сталінських репресій, 3 листопада 1937 року, було розстріляно 1111 українських інтелігентів, у тому числі Миколу Куліша та Леся Курбаса, директора та засновника театру «Березіль», який ставив п’єси Миколи Куліша, а також письменника Валер’яна Підмогильного та багато інших захисників українського слова та української національної гідності», – повідомили в СУР.

Крім того, доктор Міхаела Гербіл у доповіді «Патетична соната Миколи Куліша – експериментальна поетична драма» розповіла про композиційні та ідейні парадокси аналізованої драми, про різноманітність новаторських методів, використаних у творі, про те, що Микола Куліш є ініціатором театру абсурду набагато раніше С. Беккета чи Е. Йонеско. Також були зачитані уривки з обговорюваних творів.

«На заході були присутні понад 40 осіб, зокрема викладачі, студенти, члени Клузької філії СУР та біженці з України», – додали в СУР.

Нагадаємо, Союз українців Румунії організував до Дня української мови, що з 2018 року офіційно святкується в Румунії, масштабну міжнародну конференцію за участі гостей з семи країн: Бельгії, Канади, Чехії, Румунії, Словаччини, України й Угорщини.

Фото: СУР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-