Союз українців Румунії організував до Дня української мови міжнародну конференцію

Союз українців Румунії організував до Дня української мови міжнародну конференцію

Фото
Укрінформ
Союз українців Румунії (СУР) організував до Дня української мови, що з 2018 року офіційно святкується в Румунії, масштабну міжнародну конференцію за участі гостей з семи країн: Бельгії, Канади, Чехії, Румунії, Словаччини, України й Угорщини.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці СУР.

В офіційному відкритті заходу поряд з представниками СУР на чолі з депутатом Миколою-Мирославом Петрецьким, взяли участь радник Президента Румунії з питань культури, релігій та національних меншин Серджіу Ністор, заступниця голови Комітету з питань зовнішньої політики Сенату пані Роберта Анастасе, заступник голови Палати депутатів Васіле Даніель Сучіу, директорка в Канцелярії Прем’єр-міністра Румунії пані Дора Маргаріт, президент організації «Україна 2050», почесний консул України в Канаді Евген Чолій та інші.

Далі свою роботу конференція продовжила у п’ятьох секціях присвячених як загальним, так і нагальним актуальним питанням – підтримці України в контексті російської військової агресії, допомозі держав та моделі передової практики; потребі у відбудові міст та області України.

Читайте також: Діаспора передала Україні з Румунії партію потужних електрогенераторів

Також порушувалися питання мови як основоположного елементу формування особистості та консолідації нації ролі державного управління у популяризації та підтримці рідної мови; освіти рідною мовою – важливого вектора захисту національної ідентичності українців Румунії.

Крім того, учасники конференції обговорили питання біженців з України, залучення міжнародних і громадських організацій та заходи щодо запобігання та протидії торгівлі людьми. Також звучала тема «Українці в Румунії. Історія, сучасність і перспектива»

У заходах взяли участь державні секретарі, парламентарі, представники місцевих органів влади та різних установ у повітах, де проживають етнічні українці, шкільні інспектори, мери, місцеві радники, священники, вчителі та члени СУР.

Читайте також: У Румунії провели фестиваль українського кулінарного мистецтва

«Свято української мови завершилося надзвичайним концертом українських пісень і танців за участю численних музичних і танцювальних колективів з Румунії та України, включно вокального колективу українських дітей-біженців, які разом з родинами знайшли прихисток у Румунії», – додали в СУР.

Нагадаємо, комітет Бухарестської філії Союзу українців Румунії (СУР) організував IV Міжнародний театральний фестиваль «Дні Українського Театру».

Фото: Cоюз Українців Румунії / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-