На Кіпрі провели кілька заходів до річниці повномасштабного вторгнення рф

На Кіпрі провели кілька заходів до річниці повномасштабного вторгнення рф

Фото
Укрінформ
На Кіпрі до річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну відбулася низка заходів, організованих Посольством і місцевою українською громадою.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Посольство України в Республіці Кіпр.

Заходи розпочалися спільною молитвою за відновлення миру в Україні та вшанування пам'яті невинних жертв російської війни проти України.

Богослужіння, що проводилось високоповажними представниками Православної Церкви Кіпру у St. John`s Cathedral на знак підтримки та солідарності з Україною, також відвідали посли низки європейських країн та США.

У Французькому Інституті на Кіпрі у п'ятницю кіпрсько-франко-український колектив художників оприлюднив спільний проєкт вуличного Муралу, який буде створено у Нікосії.

Реалізація проєкту, що організовано спільними зусиллями GR8 Tech, Посольства України, Посольства Франції Ambassade de France à Chypre та Французький інститут Кіпру Institute Francais de Chypre, запланована на березень 2023 року. 

До річниці російської війни проти України Посольство у співпраці з партнерами організовувало та провело Круглий стіл на тему: «Рік після російського вторгнення в Україну: викриття російської дезінформації».

Участь у заході, що проходив в Університеті Нікосія, взяли експерти з України, США, Великої Британії, Швеції, Франції, Польщі та Кіпру. Крім проблематики російської дезінформації та шляхів протидії їй, окрему увагу було приділено тимчасовій окупації Криму як складовій російської агресії проти України. Круглий стіл відвідали представники дипломатичного корпусу, академічних і наукових кіл Кіпру, студенти, місцеві ЗМІ.

Крім того, Посольством було проведено фотовиставку «Рік стійкості» про жахливі наслідки повномасштабної російської агресії. Фотовиставку було організованою за підтримки осередка громади українців Кіпру «Обійми» Obiimy Cyprus. Також на виставці було представлено тематичні дитячі малюнки, які були надані благодійною організацією Deeds4Kids Fund Deeds4kids.

Малюнки бути створені українськими дітьми, які вимушено залишили Україну через війну. Захід відвідали представники Уряду Республіки Кіпр, дипломатичного корпусу, ЗМІ, а також українська громада Кіпру. 

Ще до 24 лютого Посольство організувало показ документальної стрічки «Будинок зі скалок», яку номіновано на премію «Оскар». Крім цього, у співпраці з Посольством Польщі на Кіпрі у межах заходу було проведено показ документальної стрічки «Стерти націю», яка розповідає про злочини росії проти культурної спадщини України.

Зазначені стрічки показали масштаби та жорстокість злочинів, скоєних росією. Показ відвідали представники Уряду Республіки Кіпр, дипломатичного корпусу, ЗМІ, а також українська громада Кіпру. 

Ввечері у п’ятницю на центральній площі Eleftherias у Нікосії зібралися українці Кіпру та справжні друзі України, які провели мирну акцію на підтримку України.

У ході заходу громада поінформування присутніх про жахливі наслідки російського вторгнення в Україну та вкотре закликала світову спільноту допомогти зупинити війну. Учасники акції переглянули тематичні відео, помолились за мир в Україні, а також вшанували пам'ять загиблих у цій жахливій війні хвилиною мовчання.

У своїй промові перед учасниками Посол Руслан Німчинський, серед іншого, подякував Уряду та народу Кіпру за незмінну підтримку, що надається тисячам тимчасово переміщених українців, які вимушено опинились на Кіпрі, а також закликав активніше долучатися до заходів зі збору допомоги, яка є сьогодні гостро необхідною в Україні.

Присутні долучилися до акції «Світло переможе темряву», організованої у рамках міжнародної акції #LightWillWinOverDarkness, та провели масштабний перформанс, сформувавши мапу України та підсвітивши її у кольори українського прапора.

Крім того, українська громада Кіпру також зібралась в Українському Домі на Кіпрі, Пафос та провела низку пам’ятних заходів до річниці повномасштабної російської війни проти України.

Так, у рамках заходу до річниці війни «365 днів боротьби», що відбувся в Українському домі у Пафосі, за сприяння Посольства було відкрито виставку фоторобіт, наданих Українською асоціацією українських фотографів Ukrainian Association of Professional Photographers - UAPP.

Ознайомитися з фото можна буде до 3 березня 2023 року включно.

Також, у ході заходу було представлено експозицію з чотирьох протитанкових їжаків, розмальованих українською символікою, а також запалено свічки пам’яті.

Нагадаємо, за ініціативи Посольства України в Республіці Кіпр посли п’ятнадцяти європейських країн і США відвідали Український дитячий освітній центр (простір) на Кіпрі.

Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of Cyprus / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-