Канада повинна визнати росію державою-спонсором тероризму – Евген Чолій

Канада повинна визнати росію державою-спонсором тероризму – Евген Чолій

Укрінформ
Президент ГО «Україна-2050», експрезидент Світового конгресу українців Евген Чолій закликав Канаду визнати росію державою-спонсором тероризму, оскільки рф підтримує фізичних та юридичних осіб, які здійснюють терористичну діяльність, а також сама займається такою діяльністю.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у статті Евгена Чолія «Канада повинна визнати росію державою-спонсором тероризму».

«Дійсно, російські військові та найманці за підтримки держави вдаються до страт без належного суду, тортур, сексуального насильства, морення голодом, бряцання ядерною зброєю та цілеспрямованих обстрілів ракетами і безпілотниками-камікадзе лікарень, шкіл, релігійних споруд, культурних об’єктів, залізничних станцій, житлових будинків та критичної цивільної інфраструктури, щоб перекрити доступ до газу, електроенергії, їжі, води та інтернету з чіткою метою тероризувати українське населення до покори», – констатував пан Чолій.

При цьому він зауважив, що росія не досягла успіху в цій мерзенній спробі, оскільки українське населення об’єднане у спільній справі захисту територіальної цілісності України та європейських цінностей, а також всіляко підтримує Збройні Сили України в їх героїчній боротьбі проти російського агресора.

Читайте також: Експрезидент СКУ подякував уряду канадської провінції Квебек за прихисток українців

 «Проте Росія має бути притягнута до відповідальності та покарана за грубі порушення міжнародного права та загальновизнаних принципів справедливості і Канада має забезпечити, щоб держави-спонсори тероризму, такі як росія, не були неправомірно захищені від жертв їхнього тероризму перед канадськими судами», – наголосив президент ГО «Україна-2050».

Евген Чолій нагадав, що Канада вже запровадила санкції щодо росії відповідно до Закону про спеціальні економічні заходи у відповідь на грубе порушення росією суверенітету та територіальної цілісності України. Цей закон передбачає заморожування активів і заборону вести справи з фізичними та юридичними особами, які потрапили під санкції.

При цьому він висловив переконання, що активи росії мають бути не тільки заморожені, але й бути доступними для відшкодування Україні та її народу величезної шкоди, завданої росією з початку її неспровокованої війни проти України у 2014 році.

За словами пана Чолія, для того, щоб жертви злочинів росії могли вимагати відшкодування збитків і його примусового стягнення за рахунок російських активів, заморожених відповідно до Закону про спеціальні економічні заходи, жертвам потрібно буде порушити судові процеси проти російської федерації в канадських судах.

Читайте також: Експрезидент СКУ подякував меру Монреаля за підтримку українців

Однак, відповідно до Закону про державний імунітет, коли подають позов проти іноземних держав у Канаді, канадські суди повинні забезпечити дотримання прав імунітету, наданих суверенній державі, навіть якщо така держава не вживає жодних кроків у такому судовому розгляді.

На щастя, зауважив президент ГО «Україна-2050», цей закон також передбачає деякі помітні винятки, у тому числі щодо держави, яка підтримує та бере участь у терористичній діяльності.

За його словами, Закон про державний імунітет дійсно передбачає, що така держава «не має імунітету від юрисдикції суду у справах проти неї за підтримку тероризму 1 січня 1985 року або після цієї дати [або], які стосуються терористичної діяльності держави».

23 листопада 2022 року Європейський парламент прийняв резолюцію, у якій «визнає росію державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує засоби тероризму».

30 січня 2023 року Палата громад Канади прийняла пропозицію про те, що «враховуючи звіти про порушення прав людини та напади на цивільних осіб в Україні та інших частинах світу з боку Групи Вагнера, яку підтримує росія, Палата закликає уряд негайно визнати Групу Вагнера, як терористичну організацію». Наступного дня таку пропозицію ухвалив і Сенат Канади.

Також 30 січня 2023 року член Парламенту Канади Ларрі Брок подав до Палати громад петицію № 441-01073, нагадуючи, що «Європейський парламент, ПАРЄ та Парламентська асамблея НАТО заявили, що російська федерація спонсорує терористичні акти в Україні» та закликаючи «Уряд Канади негайно та публічно визнати Російську Федерацію державою-спонсором тероризму».

Читайте також: Діаспора закликає Канаду бойкотувати Олімпіаду у разі допуску росіян

«Уряд Канади повинен без подальших зволікань визнати росію державою-спонсором тероризму і таким чином дозволити жертвам терористичної діяльності, здійсненої росією та її найманцями, порушувати справи про відшкодування збитків проти російської федерації у канадських судах, а також не допустити, щоб росія зловживала законодавством Канади, несправедливо прикриваючись захистом державного імунітету», – заявив Евген Чолій. 

Громадська організація (ГО) «Україна-2050» є неприбутковою організацією, заснованою, щоб сприяти втіленню в життя за час одного покоління – до 2050 року – стратегії сталого розвитку України, як повністю незалежної, територіально цілісної, демократичної, реформованої та економічно конкурентоспроможної Європейської держави.

Нагадаємо, у січні Президент Світового конгресу українців (2008-2018), президент Громадської організації «Україна-2050» і Почесний консул України в Монреалі Евген Чолій закликав західних лідерів невідкладно надати Україні всю необхідну зброю для припинення цієї війни і тим самим забезпечити мир, безпеку та стабільність у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-