У Варшаві в День Соборності вшанували пам’ять вояків УНР

У Варшаві в День Соборності вшанували пам’ять вояків УНР

Фото
Укрінформ
День Соборності України у Варшаві відзначили у неділю, 22 січня, спільною молитвою за борців, полеглих за Україну, біля могил офіцерів та воїнів Армії УНР, що спочивають на Вольському православному цвинтарі.

Участь у церемонії взяли представники української громади, українські дипломати та духовенство, передає кореспондент Укрінформу.

На початку заходу присутні помолилися за полеглих за Україну, запалили лампадки та поклади вінки до пам’ятників полеглим воякам УНР.

Посол України в Польщі Василь Зварич підкреслив, що сьогоднішній день важливий для всіх, оскільки сьогодні, коли Україну роздирає окупант і агресор, українці відчувають наскільки важливо бути соборними і єдиними та справді незалежними. Він зазначив, що усі міжнародні партнери єднаються, щоб раз і назавжди покласти край намірам окупанта, аби звільнити українську землю від агресора і відродити українську землю у міжнародно визнаних кордонах, включно з Кримом і Донбасом. За його словами, зараз українські військові виборюють цю єдність на війні з російським агресором.

«Єдність – це наша найбільша зброя, єдність – це наша найбільша сила. І я впевнений, що поки ми єдині, поки український народ єдиний, незалежно від того де ми проживаємо, в яких країнах ми проживаємо, поки ми єдині – ми непереможні!», – зазначив Зварич.

У Варшаві в День Соборності вшанували пам’ять вояків УНР / Фото: Юрій Банахевич

Своєю чергою голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Мирослав Скірка наголосив, що солідарність сьогодні - це коли хлопці із Львівщини б’ються під Бахмутом, а з Волині – на Запоріжжі, оскільки вся Україна – єдина держава.

«Щодня в Україні зараз гине більше людей, ніж тут поховано (на кладовищі у Варшаві – ред.). І це – величезна ціна Соборності, яку сьогодні сплачують українці, щоб збудувати єдність держави», –  наголосив голова ОУП.

Він зазначив, що завданням українців сьогодні є не лише поминання героїв, а й надання допомоги нинішнім героям.

«Ми не можемо сьогодні стояти осторонь, а повинні допомагати героям, вони потребують нашого героїзму тут. Соборність – це заклик також до того, щоб ми в цій боротьбі не стояли осторонь, а допомагали хлопцям на фронті», – підкреслив Скірка.

На завершення церемонії вшанування пам’яті героїв усі присутні виконали гімн України.

Нагадаємо, у польському Любліні українці провели прибирання могил воїнів армії Української Народної Республіки на православному кладовищі по вулиці Липовій. 

Фото: Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-