Діаспора розпочала Тиждень українських читань пам’яті Володимира Вакуленка

Діаспора розпочала Тиждень українських читань пам’яті Володимира Вакуленка

Відео
Укрінформ
Українська діаспора, зокрема в Угорщині, Хорватії та Канаді приєдналася до другого Національного тижня читань і оголосила про започаткування Тижня українських читань пам’яті вбитого росіянами українського дитячого письменника Володимира Вакуленка.

Як передає Укрінформ, про це повідомила видавчиня, авторка й організаторка Міжнародного проєкту «Дитяча українська казка ХХІ століття», членкиня Товариства української культури в Угорщині Уляна Княгинецька.

«2022 рік є для України й українців роком найтяжчих випробувань з часу відновлення Незалежності. Наша запекла боротьба проти російської навали й відчайдушний опір переважальним силам ворога вже стали легендарними. Це наші новітні визвольні змагання, правдива боротьба за Незалежність, і більше ніхто не зможе сказати, що ми отримали її в подарунок. Freedom is not free – цю істину українці вписують в новітню історію власною кров’ю. Це важкий, трагічний рік для українців, рік тріумфу духу – і великих втрат, рік звитяги – і страждань, рік окупації та звільнення міст та сіл», – написала вона у Фейсбуці.

Княгинецька додала, що однією з найтрагічніших, найболючіших втрат для української культури стала загибель дитячого письменника Володимира Вакуленка, розстріляного окупантами навесні 2022 в Ізюмі, що на Харківщині.

«Пан Володимир спершу був учасником Міжнародного літературного конкурсу «Дитяча українська казка ХХІ століття», а відтак став наставником і партнером у наших проєктах. За результатами цього конкурсу видано збірку «Казковий дивосвіт» – туди, зокрема, увійшла й дивовижна казочка його авторства «Вередлива Настуся», що її можна знайти на 100-й сторінці видання «Казковий дивосвіт», – повідомила вона.

В Угорщині збірку можна також взяти для читання в Державній бібліотеці іноземних мов міста Будапешт за адресою: 1056 Budapest, Molnár utca 11; в Національній бібліотеці імені Сечені Ференца за адресою: 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6; або у Першій українській бібліотеці імені Маркіяна Шашкевича, заснованої Товариством української культури в Угорщині, за адресою: 1065 Budapest, Hajós utca 1.

Також казку «Вередлива Настуся» можна знайти в мережі Інтернет і на фейсбук-сторінці сторінці пані Княгинецької.

Крім Уляни Княгинецької, організаторами Тижня українських читань пам'яті дитячого письменника Володимира Вакуленка є:

  • Олена Диба, режисерка, кандидат педагогічних наук, організаторка Міжнародного проєкту «Дитяча українська казка ХХІ століття», членкиня Товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка, м. Київ, Україна – м. Спліт, Хорватія;
  • Любов Славатинська, голова Товариства «Четверта Хвиля», видавчиня журналу "Розумники" м. Торонто, Канада;
  • Світлана Мелобенська, художниця піском, викладачка, авторка програм з пісочного мистецтва, авторка посібника «Скарби пісочного майстра», лауреатка міжнародної премії «Культурна Дипломатія», м. Едмонтон, Канада;
  • Ольга Ходацька, заступниця голови Правління Київської «Просвіти», членкиня Української асоціації письменників художньо-соціальної літератури, м. Київ, Україна;
  • Еліна Заржицька, керівниця секції літератури для дітей та юнацтва «Джерело» при ДОО НСПУ, м. Дніпро, Україна;
  • Наталія Шевченко, письменниця, поетеса, редакторка, членкиня Національної Спілки письменників України, м. Київ, Україна;
  • Данило Щоголь, проєктний менеджер Фундації Global Ukraine, м. Київ, Україна.

Як повідомляв Укрінформ, 28 листопада стали відомі результати ДНК-експертизи, яка підтвердила, що тіло письменника Володимира Вакуленка було в масовому похованні під Ізюмом разом з іншими жертвами російських загарбників.

За даними поліції, 12-го травня військовослужбовці рф наказали місцевим жителям поховати тіло чоловіка, яке понад місяць пролежало неподалік від с. Капітолівка Ізюмського району. Експертиза підтвердила, що Вакуленка окупанти застрелили з пістолета Макарова, в тілі знайдені дві кулі.

За словами батька вбитого, Володимира загарбники забирали з дому 23 березня разом із сином, а після побиття відпустили, і вдруге наступного дня. Після 24 березня Вакуленка вже ніхто не бачив.

Нагадаємо, Український інститут книги з 12 до 19 грудня проводить другий Національний тиждень читання.

Фото: Iryna Novitska / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-