У Вільнюсі 25-26 листопада пройдуть заходи пам’яті жертв Голодомору

У Вільнюсі 25-26 листопада пройдуть заходи пам’яті жертв Голодомору

Укрінформ
У литовській столиці 25 і 26 листопада пройдуть меморіальні заходи з нагоди 90-х роковин Голодомору в Україні, а також на вшанування пам’яті жертв голодоморів.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в Посольстві України в Литві.

Заходи почнуться у п’ятницю о 14:00. Біля литовського Музею окупацій і визвольної боротьби відкриється виставка «Незасуджений геноцид українців продовжується», підготовлена спільно українськими та литовськими науковцями. Виставка експонуватиметься тут кілька днів, після чого її перемістять до меморіального комплексу Тускулене (місце розстрілів радянських каральних органів).

Також відбудеться поминальна молитва, яку проведуть наставники вільнюського Храму Пресвятої трійці Української Греко-Католицької Церкви.

Діти з українських тимчасово переміщених сімей прочитають вірші. Після чого присутні покладуть квіти, колоски та поминальні свічки до пам’ятника жертвам репресій. У заході візьмуть небайдужі громадяни, активісти української діаспори, українські дипломати та литовські високопосадовці, в тому числі керівництво Сейму.

Читайте також: У Вільнюсі вшанували загиблих через агресію рф українців, запаливши десятки свічок

Вшанування пам’яті жертв Голодоморів в Україні продовжиться в суботу 26 листопада – в «Українському центрі», який працює у Вільнюсі. Почесна гостя заходу – Перша леді Литовської Республіки Діана Наусєдєнє.

З 11 години ранку пройдуть майстер-класи українських майстринь – Наталії Діденко (з витинанок) і Тетяни Пінаєвої (створення колосків). Після цього буде відкрита експозиція, підготовлена Національним музеєм Голодомору-геноциду: «Голодомор: Знищення ідентичності».

Також пройде художній масовий перформанс «Живі» (автор ідеї – Наталія Діденко). Ідея заходу - переосмислення колективного та особистого досвіду Голодомору через мистецьку, умовну дію та взаємодію з глядачами. Це спроба усвідомити трагічний досвід цілого народу як досвід душ, отриманий в спадок. І який ми маємо перетворити на свою силу.

Нагадаємо, щороку в четверту суботу листопада Україна та українці всього світу вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років. У 2022 році цей День пам’яті припадає на 26 листопада.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада закликала парламенти держав світу визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-