ВР закликає парламенти світу визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу

ВР закликає парламенти світу визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу

Укрінформ
Верховна Рада України закликає парламенти держав світу визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм народного депутата від парламентської фракції "Голос" Ярослава Железняка, відповідну постанову "Про Звернення Верховної Ради України до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу" (№8199) підтримали 310 парламентаріїв.

Так, у тексті звернення зазначається, що в 1932-1933 роках комуністичний тоталітарний режим СРСР задумав та реалізував в Україні злочин – винищення мільйонів українців голодом. На позначення цієї трагедії використовується слово "Голодомор".

Український парламент Законом "Про Голодомор 1932– 1933 років в Україні" від 28 листопада 2006 року визнав Голодомор злочином геноциду проти українців.

Крім Верховної Ради України, із 195 країн світу актом геноциду Голодомор 1932–1933 років в Україні визнали парламенти 17 держав-членів ООН.

"В 1932-1933 роках мільйони українців померло найстрашнішою із смертей, опір комуністичному режиму придушений, частина українського народу була асимільована. Режиму вдалося приховати свій злочин за стіною пропаганди і брехні в межах СРСР та за кордоном. Однак в українського народу виявилося достатньо сил для того щоб відродитися від втрат, болю, нав’язаної історичної амнезії та вибороти свою незалежність", – підкреслюється в зверненні.

Водночас наголошується, що стандартна формула про те, що минулі злочини ніколи не мають повторитися знову, не спрацювала. Тому наприкінці лютого – початку березня 2014 року російська федерація – спадкоємиця СРСР – окупувала та здійснила спробу анексувати український Крим, а у квітні 2014 року вторглася в Донецьку та Луганську області. Окрім цього, 24 лютого 2022 року рф розпочала нічим не спровоковану та неприкриту повномасштабну збройну агресію проти України та вдалася до геноцидної політики.

Понад 30 провідних науковців-правників та експертів із геноциду у своєму звіті, підготовленому Інститутом стратегії та політики New Lines та Центром прав людини Рауля Валленберга дійшли висновку, що росія несе відповідальність за порушення "Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього" в Україні. Звіт був направлений до парламентів у всьому світі.

Читайте також: Зеленський просить Грецію визнати Голодомор геноцидом

Верховна Рада України висловлює вдячність урядам, державним діячам, представникам громадського сектору та звичайним людям, які підтримали український народ в цей важкий час та стали на заваді агресору у його намаганні повторити геноцид, який відбувся 90 років тому.

При цьому ВР закликає парламенти держав світу відновити історичну справедливість та визнати Голодомор 1932 – 1933 років в Україні злочином геноциду ураїнського народу. На переконання авторів звернення, це стане важливим сигналом усім світовим силам, які можуть вдатися до нових геноцидних дій, та вагомим внеском у справу забезпечення мирного і безпечного майбутнього для прийдешніх поколінь.

Фото: Марія Ковальчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-