Світовому конгресу українців виповнилося 55 років

Світовому конгресу українців виповнилося 55 років

Укрінформ
Світовому конгресу українців виповнилося 55 років, з нагоди чого СКУ отримав вітання від очільників Кабінету Міністрів України, Міністерства закордонних справ та заступниці Міністра оборони України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

«Радо вітаю вас із 55-ю річницею Світового конгресу українців. У далекому 1967 році в Нью-Йорку батьки-засновники СКУ поставили перед собою мету консолідувати зусилля світового українства заради відродження незалежної України», – написав у вітальному листі Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він назвав Конгрес «осердям зусиль закордонного українства», який залишається його «провідною потугою вже за незалежної України».

«Ми вдома високо цінуємо ваші зусилля та внески у Перемогу України. Так само як і вашу повсякденну роботу над згуртованістю світового українства. Дякую вам за це і прошу продовжити активно контактувати з урядами своїх країн задля забезпечення критичних потреб України в цей надважкий час», – написав Дмитро Кулеба.

Читайте також: СКУ приєднався до відзначення Дня української мови та писемності

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль нагадав, що «55 років тому українці по всьому світу об’єдналися задля збереження й примноження нашої культури, традицій та звичаїв, побудову демократичної правової держави. Історія Світового конгресу українців посідає своє почесне місце в літописі боротьби українського народу за свою незалежність».

«Кабінет Міністрів України високо цінує двосторонню співпрацю зі Світовим конгресом українців задля захисту прав українців у світі, утвердження незалежності та суверенітету України, забезпечення її територіальної цілісності та сприяння євроінтеграційним та Євроатлантичним прагненням», – йдеться також у вітанні від очільника уряду.

Читайте також: СКУ закликав пришвидшити поставки засобів ППО/ПРО в Україну

Як наголошує заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр, СКУ боровся за незалежність України задовго до 1991 року, підтримував українську державу протягом років її становлення і з перших хвилин повномасштабного вторгнення РФ продовжує віддано стояти на її захисті.

«Ви захищаєте Україну у світі на дипломатичному та інформаційному фронті, надаєте всебічну підтримку українським військовим, які тримають лінію оборони у війні проти Росії. Голос закордонних українців на підтримку України чутно у багатьох столицях світу. Ви допомагаєте протидіяти російській пропаганді та відіграєте активну роль з метою ухвалення урядами різних держав важливих рішень на підтримку нашої держави», – написала Ганна Маляр у вітальному листі.

Читайте також: Президент СКУ вважає донесення правди найкращим способом боротьби з пропагандою

Водночас СКУ на своїй фейсбук-сторінці зауважив, що найкращим подарунком йому на день народження буде здійснення пожертви на користь захисників України.

«Адже, все про що ми мріємо зараз – Перемога над російською терористичною імперією, яка не дає нам спокійно жити впродовж багатьох століть, – пояснили в Конгресі.

Тому охочих привітати СКУ просять узяти участь у кампанії з Saint JavelinUnite With Ukraine. Усі деталі – на сторінці Unite With Ukraine.

«Долучайтесь та допомагайте захисникам Україні, а свято на честь нашого ювілею влаштуємо після Перемоги», – йдеться в дописі.

Додамо, що Світовий конгрес українців (Ukrainian World Congress) – неприбуткова організація, позапартійне об'єднання, міжнародна координаційна надбудова над українськими громадськими організаціями в діаспорі. СКУ об'єднує 20 млн українців у 133 країнах світу.

Організація була заснована у 1967 році в Нью-Йорку під назвою Світовий конгрес вільних українців (СКВУ). У 1993 році назва була змінена на сучасну – Світовий конгрес українців. Нині штаб-квартира СКУ розташована у Торонто, Канада. Чинний президент СКУ – Павло Грод. 

Як повідомляв Укрінформ, СКУ працює над посиленням політичного впливу української діаспори у Латинській Америці.

Фото: СКУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-