Українці по всій Туреччині долучилися до написання всеукраїнського диктанту

Українці по всій Туреччині долучилися до написання всеукраїнського диктанту

Фото
Укрінформ
У День української писемності в Туреччині українські громади з різних регіонів та дипломатичні установи долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

«Ми щороку долучаємося спілкою до написання радіодиктанту, але цього року дуже зворушливий момент, адже в Україні війна. Таким чином ми хочемо підтримати наших українців, об’єднатися. Ми – разом. Текст був дуже емоційний, запав у душу, кожен з нас, стримуючи сльози на очах, писали його. Душею ми були із кожним українцем, хто писав диктант у зруйнованих будинках, у бомбосховищах…», – поділилася з агентством враженнями активістка Української спілки в Анкарі Анастасія Гюркан.

В українській громаді в Бодрумі зазначають, що започаткувала традицію спільного написання радіодиктанту ще до того як це стало мейнстримом.

«Сьогодні ми всі особливо гостро відчуваємо, що доля нашого народу нерозривно зв'язана з долею мови. Для нас мова – це невіддільна частка Батьківщини, одна з тих ниточок, які пов'язують нас з нашим народом, допомагають підтримувати єдність українців в усьому світі. Сьогодні українці писали диктант, перебуваючи на фронті, в укриттях та, навіть, в поїзді, до написання також приєдналися українці за кордоном», – наголосили в Спілці українців Мармарису.

Також Радіодиктант національної єдності писали в Товариство українців в Бурсі, Об'єднанні українців Ізміра, Чорноморській асоціації українців, Асоціації солідарності «Українська Аланія» та інших громадах.

У Посольстві України в Туреччині подякували захисникам і захисницям України за те, що боронять «Наш дім» (співзвучно із назвою цьогорічного радіодиктанту – ред.)

«Ми ще не знаємо, скільки граматичних чи орфографічних помилок допустили у диктанті, проте, ми всі безпомилково знаємо, що Україна, як той дім, про який сьогодні писали, вистоїть і переможе двоголову гідру. Інакше не може бути», – зазначили дипломати Генерального консульства України в Стамбулі.

Як повідомляв Укрінформ, вчора по всій Україні у День української писемності відбувся XII Радіодиктант національної єдності. Написання Радіодиктанту-2022 було адаптовано до умов воєнного часу. В різних країнах світу були облаштовані студії для написання диктанту для вимушених переселенців та українців, які живуть за кордоном.

Авторка тексту цьогорічного Радіодиктанту національної єдності – українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик. До методичної роботи над радіодиктантом вже традиційно долучиться мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко. Читала текст народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Фото: Ольга Будник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-