У Нідерландах відкрилася виставка про війну в Україні “Дорожній щоденник”

У Нідерландах відкрилася виставка про війну в Україні “Дорожній щоденник”

Фото
Укрінформ
У Міністерстві юстиції та безпеки Нідерландів у Гаазі 4 жовтня відкрилася виставка Матвія Вайсберга “Дорожній щоденник” про війну в Україні.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, виставка триває з 4 по 24 жовтня. Автор був присутній на відкритті виставки в режимі онлайн. Наразі митець в Україні.

“Я брав участь у відкритті виставки в режимі онлайн. Мені дуже все сподобалося. Виставку зробили просто в прекрасному місці, в міністерстві юстиції в Гаазі. Це дуже знаково зараз для нас всіх українців. Усі ми і світ змінилися після 24 лютого. В один день тебе, як листя кудись несе, і ти не знаєш, де ти будеш, і ти – з одною валізою”, – сказав Матвій Вайсберг в коментарі Укрінформу.

“Дорожній щоденник” налічує 82 твори і створювався від березня до середини травня, коли художник разом з сім'єю шукав прихисток на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

“Я малював весь цей час, і десь приблизно якщо брати загальну кількість робіт, то це було десь  близько ста. Але на виставці в Гаазі представлено 82 роботи, бо десь листа відправив, десь комусь щось подарував. Головний меседж – війна, співчуття, туга за Батьківщиною”, – розповів художник.

Він також розповів, що щодня писав по аркушу в день і наразі працює над новими проєктами.

Читайте також: У Нідерландах створили новий український культурний осередок

“Я почав писати в Польщі, потім в Празі та Німеччині. 16 травня я повернувся в Україну. Я зараз працюю, продовжую серію “Тонка червона лінія. Багато справ, бо постійно кудись кличуть, запрошують. Книжка повинна вийти “Дорожній щоденник”, – розповів він.

Він також сказав, що дуже вдячний посольству України в Нідерландах за відкриття виставки в Гаазі.

Як повідомляв Укрінформ, у нідерландському місті Гауда відкрився триптих мистецтва «Ластівки мої любі, розправ крила на мирній землі».

Нагадаємо, під час заходів до вшанування пам’яті жертв трагедії у Бабиному Ярі 29-30 вересня для відвідування були відкриті інсталяції «Дзеркальне поле», «Кристалічна стіна плачу», символічна синагога «Місце для роздумів», а також камерна художня виставка Матвія Вайсберга «Чужі доми» – це серія картин, на яких зображені будинки євреїв, що були знищені в період Голокосту.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-