У Роттердамі відбувся забіг за героїв України

У Роттердамі відбувся забіг за героїв України

Фото, відео
Укрінформ
У нідерландському місті Роттердам, попри зливу, відбувся забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, цього року захід вийшов за межі України та став міжнародним.

Символічно, що всі учасники зібралися біля могили видатного українського політичного та військового діяча, голови проводу українських націоналістів, полковника УНР Євгена Коновальця.

Після вшанування пам‘яті з українськими прапорами з кладовища вони рушили тихою ходою до парку, де проходив забіг.

Дистанцію у 2 км на візку також подолав український військовий Андрій Сіромаха, який наразі перебуває в Нідерландах на реабілітації. У свої 21 рік він вирішив стати добровольцем, бо був народжений захисником. Важке поранення хлопець отримав на Київщині.

Український герой каже, що взяв участь в заході, щоб вшанувати тих, кого Україна втратила і за тих, хто наразі в бою.

«Це ціна, яку вони вирішили заплатити за нашу незалежність, за свободу, за захист близьких. Хтось заради доньки, хтось заради сина, хтось заради дружини, хтось заради матері. Сьогодні через війну гинуть найкращі сини та доньки України, бо ті, хто пішли добровольцями, ті, хто не боїться покласти своє життя за Україну, – вони скарб нашої нації… Взагалі, на мою думку, наскільки б війна не була б жахливою, але вона допомогла нам вирости як нації, об’єднати народ і створити нову, ще сильнішу національну ідею», – сказав в коментарі Укрінформу боєць Андрій Сіромаха.

Більшість учасників заходу – українці, які бігли за своїх рідних і близьких.

«Я бігтиму за загиблого воїна – моя племінниця, яка з 2014 року була військовою медсестрою. Вона постійно була присутньою в боях і, на жаль, 9 липня 2022 року у місті Часів Яр вона загинула за незалежність України, за нашу з вами свободу. І сьогодні цей захід для мене є дуже важливим, і я б хотіла присвятити свій забіг саме в пам'ять цієї молодої, юної дівчини, яка не встигла стати матір'ю, Бонцю Жасмін, якій було 29 років», – розповідає Наталя Яценко, яка після повномасштабного вторгнення росії в Україну перебуває в Нідерландах.

Нідерландець Бен ван дер Куй каже, що свій забіг присвятив нідерландському волонтеру, який загинув в Україні.

«Сьогодні я брав участь і пробіг два кілометри, щоб підтримати Рона Вогелаара. Він із моєї громади і був волонтером. Рон Вогелаар був 55-річним чоловіком з Нідерландів, який загинув у бою під Харковом у березні чи квітні 2022 року.

«Він віддав найдорожче, що мав, – своє життя, як і українці віддали свої життя за свободу і майбутнє свого народу», – зазначив чоловік.

Організатори забігу в Нідерландах кажуть, що попри погану погоду та сильний дощ, українці, нідерландці та громадяни інших країн з'їхалися на забіг з усієї країни.

«Ми вже давно думали зробити захід, щоб вшанувати загиблих героїв і це була просто ідеальна нагода», – розповідає про організацію заходу керівник Українського дому в Роттердамі Оксана Савчук.

Один з організаторів також наголосив, що це велика честь долучитися до забігу «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України».

«Для нас це велика честь бути учасниками такої події. У нас було зареєстровано 83 людини. Не всі змогли прийти через погоду, але прийшли люди, які не були зареєстровані, щоб долучитися до заходу. Все пройшло добре», – каже Денис Скворцов.

Організатори заходу в Роттердамі наголосили, що завдяки таким акціям загиблі українські герої ніколи не будуть забутими та завжди будуть в серцях.  

 «Дуже багато людей бігли зі своїми історіями. Вони бігли за своїх близьких, за своїх знайомих, і це дуже сумно, що стільки багато загиблих героїв є, але ці люди ніколи не будуть забутими», – наголосила в коментарі Укрінформу одна з організаторів заходу в Роттердамі Уляна Бунь.

Також було встановлено символічне дерево життя. Після забігу на його гілля учасники акції повісили картки з іменами людей, яким присвятили забіг.

Нагадаємо, щорічний забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України» цього року відбувся вп’яте, і став міжнародним.

Щорічний забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України» дає можливість вшанувати тих, хто загинув, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України, а також продемонструвати вдячність рідним загиблих. Такий захід у 2018 році започаткував батько загиблого Героя російсько-української війни, «кіборга» Олексія Дурмасенка.

Як повідомляв Укрінформ, у Гаазі відбувся Марш подяки нідерландському народу й уряду Нідерландів за підтримку та допомогу від початку повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-