У Варшаві вимагали позбавити росію статусу члена ОБСЄ як країну-терориста

У Варшаві вимагали позбавити росію статусу члена ОБСЄ як країну-терориста

Фото
Укрінформ
Активісти провели акцію під готелем Sofitel у Варшаві під час зустрічі керівників національних інституцій з прав людини з регіону ОБСЄ 5 вересня, закликаючи до рішучіших дій для захисту прав людини в Україні, а також до того, щоб ОБСЄ позбавило росію статусу члена організації як країну-терориста.

Про це Укрінформу повідомили організатори.

Зауважимо, що 5 та 6 вересня у Варшаві проходить зустріч керівників національних правозахисних інституцій, організована Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини. Цей з’їзд відбувається за присутності всіх представників країн-членів організації. Метою цієї зустрічі є обговорити загрози для націнститутів у регіоні ОБСЄ та як реагувати на порушення прав людини.

За повідомленням, учасники акції закликали омбудсменів і представників ОБСЄ виконати поставлені перед організацією завдання, наголошуючи, що українцям потрібні не слова, а реальна допомога вже і зараз. Також активісти наголосили про необхідність виключення росії з кожної міжнародної правозахисної організації і вимагали визнання росії країною-терористом, ізолювати її від цивілізованого світу.

Читайте також: За пів року до Польщі виїхали шість мільйонів українців

«росія, як терористична держава, порушує права людини в Україні протягом 8 років і щодня вчиняє сотні воєнних злочинів проти прав людини.  Це абсурд, що росія досі є членом організації, створеної для запобігання порушенням цих законів.  Це залишає багато запитань до ОБСЄ.  Ми хочемо підкреслити, що продовжувати переговори з росією неможливо, тому що терорист не захищає права людини, а використовує їх, щоб тероризувати світ», – каже активістка ініціативи Євромайдан-Варшава Вікторія Погребняк.

До протесту долучився і виголосив промову новообраний Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, який наголосив на важливості таких протестів, висловив свою абсолютну підтримку і подякував учасникам протесту за присутність. 

Не забракло також і представників ОБСЄ і омбудсменів інших країн, які спостерігали за подією, виходили та заходили, але до активістів, крім української делегації, ніхто не наблизився.

Читайте також: У польських школах навчаються 185 тис. дітей з Україниміністр освіти Польщі

Учасники протесту принесли з собою велику кількість плакатів, пов’язаних з останніми жахливими подіями в Україні: з терактами та воєнними злочинами скоєними в Маріуполі, Бучі, Оленівці. Була також мистецька інсталяція-перформанс. У центрі протесту були розкидані закривавлені простирадла, як символ всіх жорстоко вбитих і закатованих країною-терористом людей, аби нагадати омбудсменам ціну бездіяльності та переговорів з росією.

За даними організації-організатора, до протесту долучилося близько 500 небайдужих людей, серед них громадяни України, Польщі та Білорусі.

Нагадаємо, місія України в ОБСЄ наголосила на необхідності вирішення "російської кризи" в Організації, інакше росія просто зруйнує ОБСЄ зсередини.

Фото:  Вікторія Погребняк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-