Україна в ОБСЄ: Час вирішити «російську кризу» в Організації

Україна в ОБСЄ: Час вирішити «російську кризу» в Організації

Укрінформ
Місія України в ОБСЄ наголосила на необхідності вирішення "російської кризи" в Організації, інакше росія просто зруйнує ОБСЄ зсередини.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк у четвер, на засіданні Постійної ради ОБСЄ, на якому Північна Македонія представляла пріоритети свого головування в Організації у 2023 році.

"ОБСЄ має зробити важкий вибір. Відтворення старих процедур і формальних практик не відновить довіри та впевненості. У часи, коли на кону стоїть майбутнє порядку безпеки в Європі, необхідним є вжиття рішучих дій. Інакше, якщо залишити все як є, росія просто зробить можливим руйнування Організації зсередини", - сказав Цимбалюк.

Звертаючись до присутнього на засіданні глави північномакедонського МЗС, український посол наголосив, що "уникнення складних тем заради консенсусу в цій Організації лише ще більше підірве перспективи тривалої безпеки та стабільності в Європі".

Читайте також: Голова ОБСЄ закликав росію негайно припинити війну проти України

"Настав час знайти довгострокове вирішення російської кризи в рамках ОБСЄ. Відповідальність лежить на нас", - заявив він.

Цимбалюк нагадав, що протягом року, починаючи з вересня 2021 року, "нехтуючи інтересами абсолютної більшості держав-учасниць, включно з приймаючою державою, росія одноосібно заблокувала мандати трьох пов’язаних з Україною польових операцій ОБСЄ".

"Ми також не повинні забувати, як росія проігнорувала унікальний набір інструментів ОБСЄ, включно з механізмом раннього попередження, активованим для реагування на загрозу конфлікту", - додав він.

Крім того, росія проігнорувала запущений механізм Віденського документа ОБСЄ та відкинула діалог щодо європейської безпеки, ініційований Польським головуванням.

"Ми маємо відповісти на досить прості питання. Чи можемо ми мати спільний порядок денний, включно з протидією тероризму, з державою, яка не лише підтримує та фінансує тероризм, а й бере участь у терористичних діях? Або як нам боротися з організованою злочинністю, коли ми знаємо, що російська федерація несе повну відповідальність за погіршення безпеки та надзвичайну гуманітарну ситуацію, включно з аспектами організованої злочинності? Чи як спільними зусиллями забезпечити безпеку кордонів, якщо їх проривають російські танки, літаки, кораблі та солдати, які прийшли вбивати ваш народ? І не лише в Україні, а й у Грузії", - заявив очільник місії України в ОБСЄ.

Він підкреслив, що потрібно акцентувати увагу першопричині викликів, які стоять перед ОБСЄ, а саме: "на агресивній політиці росії".

Читайте також: В ОБСЄ може бути неформальний бюджет через росію – Рау

Цимбалюк також наголосив, що "російська мова ультиматумів" не має нічого спільного з кооперативною безпекою, яку підтримує ОБСЄ. Крім того, використання росією платформи ОБСЄ для поширення пропаганди з метою виправдання військової агресії проти України "лише підриває довіру, можливості та механізми нашої Організації".

"Якщо ми хочемо зберегти Європу цілісною, демократичною та вільною, нам потрібно протистояти російському шантажу та агресії. Якщо ми хочемо дати росії новий шанс бути партнером для демократії та миру в майбутньому, нам потрібно зробити все можливе зараз, щоб Україна виграла цю війну", - заявив український посол.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Республіки Північна Македонія Буяром Османі у четвер представив пріоритети головування його країни в ОБСЄ у 2023 році. На його переконання, агресія рф має бути зупинена, потрібна негайна деескалація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-