Акція на День Незалежності України у Варшаві зібрала понад 20 тисяч людей

Акція на День Незалежності України у Варшаві зібрала понад 20 тисяч людей

Фото
Укрінформ
24 серпня у центрі Варшави понад 20 тисяч осіб зібралися на акцію до Дня Незалежності України, вони зверталися до влади Польщі та ЄС із закликом визнати росію країною-терористом та надати Україні більше сучасної зброї, щоб перемогти ворога.

Про це повідомив кореспондент Укрінформу.

Акція розпочалась із відеопривітань з нагоди Дня незалежності від Президентів України та Польщі, а також Посла України у Польщі Василя Зварича.

Зі сцени українців привітали мер Варшави Рафал Тшасковський, Тимчасовий повірений у справах України в Республіці Польща Олег Куць, польські депутати Міхал Щерба та Марчін Свєнціцький, польський журналіст та ініціатор збору коштів у Польщі на Bayraktar для України Славомір Сєраковський, а також організатори акції - представники громадських організацій Євромайдан-Варшава, Юнайтерс, Український Дім, Об‘єднання Українців у Польщі.

«Ми б дуже хотіли цього дня святкувати як і раніше, але ось уже вісім років Україна відзначає цей день зі сльозами на очах і болем у серці, тому що вже вісім років ми платимо найдорожчу ціну за нашу незалежність – українки й українці віддають за неї свої життя. Цього року Україна відзначає День незалежності під обстрілами та в бомбосховищах, тому ми тут у Варшаві теж не святкуємо, ми зібрались аби вимагати від світу офіційного визнання росії терористичною державою», – такими словами розпочала акцію організаторка та ведуча, лідерка громадської ініціативи Євромайдан-Варшава» Наталка Панченко.

Мер Варшави у своїй промові наголосив на довготривалій дружбі між українським та польським народом: «Починається така дружба, яка буде тривати все життя, незалежно від того, як довго – чи кілька місяців, чи років, – ви будете залишатись у Варшаві, почувайтесь тут як удома». Мер Варшави додав також: «Завжди будемо з вами, тому що ніхто не розуміє вас краще ніж ми – Поляки та Польки, – що Українці й Українки борються на нашу свободу».

У короткому відео привітанні Анджей Дуда нагадав, що Польща була однією з перших країн, які визнали незалежність України. “Сьогодні теж солідарно стоїмо з вами, коли Україна захищає свою свободу, борючись з російським агресором. Знаю, що ви переможете”, сказав президент Польщі, і додав “нехай дружба міцно об’єднує Поляків і Українців”.

У акції також взяли участь українські та польські виконавці та гурти: Марина Круть, Інна Іщенко, гурт І33І (Польща) та гурт Taraka (Польща).

Нагадаємо, у Варшаві відкрився центр для українців «Пліч-о-пліч», діяльність якого насамперед спрямована на допомогу й підтримку осіб, які приїхали з України, рятуючись від війни.

Фото: Посольство України у Польщі / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-