Україномовний аудіогід запрацював у Музеї Королівського палацу в Угорщині

Україномовний аудіогід запрацював у Музеї Королівського палацу в Угорщині

Укрінформ
У Музеї Королівського палацу (Палацу Грашшалковичів) в угорському місті Геделле в рамках ініціативи першої леді України Олени Зеленської запрацював україномовний аудіогід.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Посольство України в Угорщині.

Відтепер українською мовою можна послухати інформацію про палац, його історію та сьогодення, а також про постійну експозицію, яка налічує 31 кімнату.

Зауважується, що запуск аудіогіда став можливим завдяки співпраці Посольства України в Угорщині з керівництвом музею за сприяння Угорського туристичного агентства та фінансовій підтримці МЗС України у рамках відповідної бюджетної програми.

У Посольстві розповіли, що робота над україномовним аудіогідом у Королівському палаці м. Геделле розпочалася наприкінці минулого року. Офіційний запуск планувався наприкінці лютого – на початку березня 2022 року, однак через повномасштабний напад росії на Україну його довелося відтермінувати. Упродовж цього періоду український аудіогід працював у тестовому режимі. Українці, які були змушені приїхати до Угорщини, рятуючись від російської війни, вже навіть мали нагоду випробувати аудіогід українською мовою.

Читайте також: Діаспора провела у Будапешті «День борщу»

Зауважимо, що влітку 2021 року в Будапешті офіційно запровадили два україномовні аудіогіди найдовших печер Угорщини – Палвелді та Семлегеді.

Тоді членкиня Товариства української культури в Угорщині, Голова видавничої комісії при Товаристві «Нова Хвиля» Уляна Княгинецька розповіла, що місто Будапешт – столиця печер, адже там налічується приблизно 200 відомих печер.

Печеру Палвелді відкрили у 1904 році. Унаслідок розчинення водою гірських порід там утворилися сталактити чудернацьких форм. Екскурсія дарує захопливі враження: 28-метрову різницю між рівнями печери можна подолати Курячою драбиною, що має більш як 400 щаблів, та 6-метровими крутими Сходами велетнів.

Печеру Семлегеді називають «Підземним квітковим садом» Будапешта. Її відкрили в 1930 році. Туристи, проходячи облаштованим маршрутом завдовжки 500 метрів, мають змогу помилуватися картинами різноманітних мінералів, що покривають стіни печери. Постійна температура +12 там, а завдяки високій вологості повітря немає пилу. Тож вона виконує функції й оздоровчого об’єкта.

Довідка:

Королівський палац (Палац Грашшалковичів) м. Геделле – один з найбільших і найкрасивіших палацових комплексів Угорщини. Будівництво розкішного палацу у стилі бароко розпочалося у 1740-х роках за проєктом знаменитого зальцбурзького архітектора Андраша Майерхоффера на замовлення представника одного з найбагатших родів Угорщини, радника імператриці Марії Терезії графа Антала Грашшалковича I.

Після завершення роду Грашшалковичів, палац кілька разів міняв власників, поки у 1867 році не був подарований Угорською державою королівському подружжю – імператору Францу Йосифу I та його дружині імператриці Єлизаветі, які перетворили його на свою літню резиденцію та назвали Королівським палацом. Палацовий комплекс був улюбленим місцем перебування королеви Єлизавети, яка користувалася неабиякою популярністю в Угорщині та була відома серед народу під лагідним ім’ям Сісі. Після трагічної загибелі імператриці у 1898 році від руки італійського анархіста, на згадку про неї в парку було споруджено меморіальний комплекс та встановлено пам’ятник. Відтоді палац зазвичай називають Палацом Сісі.

Палац знаходиться за 30 км від Будапешта і є відомим туристичним об’єктом Угорщини. Детальнішу інформацію про Палац та години роботи музею можна переглянути за наступним посиланням.

Фото: Embassy of Ukraine in Hungary / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-