В Анкарі відбувся показ фільму «Маріуполіс» та виставка світлин з окупованого росією Маріуполя

В Анкарі відбувся показ фільму «Маріуполіс» та виставка світлин з окупованого росією Маріуполя

Укрінформ
В Анкарі відбувся показ документального фільму «Маріуполіс» литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, вбитого російськими окупантами в Маріуполі цього року, та виставка світлин фотохудожника В’ячеслава Твердохліба, який до 22 березня включно документував життя в Маріуполі та руйнування, спричинені повномасштабною російською агресією рф проти України, а згодом зміг вийти з міста та зберегти фотографії.

Показ фільму та фотовиставка відбулися за спільної організації посольств України, Польщі та Литви в Туреччині, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Фільм «Маріуполіс» демонструє реальні картини з життя Маріуполя у 2016 році, а виставка світлин показує, яким було місто до та після російського вторгнення. Сьогодні при згадці про Маріуполь йдеться як про велику трагедію, так і про великий прояв героїзму та боротьбу за волю. Місто тримало оборону майже три місяці й зараз ми боремося, працюємо над тим, щоб відбувся обмін захисників Маріуполя… Ми продовжуємо нашу боротьбу за Україну, за свободу, за життя», - сказав перед показом фільму Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

Документального фільму "Маріуполіс" литовського режисера Мантаса Кведаравічюса розповідає про життя міста та його мешканців у 2016 році, через два роки після тимчасової окупації росією Криму та територій на сході України.

«Для мене Маріуполь - це символ Української нації, яка самовіддано захищає свою країну… Я був в Маріуполі у жовтні 2019 році та якщо порівнювати з тим, яким ми бачимо Маріуполь в фільмі, то це було вже зовсім інше місто. У 2019-му в Маріуполі відчувалося більше оптимізму, бачення перспектив його мешканцями… При перегляді фільму, який знятий за участі реальних маріупольців, виникає одне питання: де всі ці люди зараз і яка їхня доля після трьох місяців війни», - наголосив у виступі Надзвичайний та Повноважний Посол Литви в Туреччині Рікардас Дегутіс.

Режисер Мантас Кведаравічюс перебував в окупованому Маріуполі та знімав фільм «Маріуполіс 2» про життя міста після нової воєнної агресії рф проти України 24 лютого та був вбитий російськими окупантами.

«Нашою метою було через показ цього фільму дати відчуття та хоча б часткове розуміння того, як українці почуваються сьогодні. Якщо ви закриєте очі та уявите, що ви - українець, що живете звичним життям з родиною десь на сході країни, неважливо у великому місті, малому чи селі й неочікувано все закінчується… Російський агресор вирішує зламати ваше життя і ви втрачаєте все: звичні та милі серцю речі, події, щоденну рутину, роботу… В один момент з двома пакетами речей ви опиняєтеся на кордоні з Польщею як 3,5 млн інших українців. Звичайно, Польща робить все можливе, аби забезпечити вас житлом, одягом, їжею, - поляки відкривають вам свої домівки та серця. Але ви все одно почуваєтеся самотньо, бо ваші батьки, брати й сини лишаються захищати Україну», - сказав перед показом повірений у справах Посольства Польщі в Туреччині Робер Цечак.

Показ документальної стрічки «Маріуполіс» та фотовиставку про Маріуполь в Анкарі відвідали дипломати зарубіжних посольств, акредитовані в Анкарі, представники української, кримськотатрської громади в Туреччині та інтелектуальних кіл Туреччини, українці, які були вимушені після 24 лютого тікати з України від російського агресора.

Виставку світлин, яка демонструє яким був Маріуполь до та після 24 лютого, надав  Національний музей історії України у Другій світовій війні. Представлені фотороботи були відзняті в окупованому Маріуполі фотохудожником В’ячеславом Твердохлібом, який документував кожен прожитий новий день від початку війни. Останню світлину було знято 22 березня. Фотохудожник вибрався з Маріуполя пішки, врятував увесь відзнятий матеріал, заховавши флешку з фото у цукерці.

Як повідомляв Укрінформ, на 75-му Каннському кінофестивалі журі в категорії L’Oeil d’Or присудило спецнагороду фільму "Маріуполіс 2" литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, вбитого російськими загарбниками у Маріуполі на початку квітня.

Про загибель Мантаса Кведаравічюса стало відомо на початку квітня. Спочатку повідомлялося, що в його машину влучила ракета. Згодом з'явилась інформація, що його захопили та вбили російські військові.

Картина «Маріуполіс 2» змонтована з матеріалу, який Кведаравічюс знімав перед загибеллю. Матеріал зберегла його наречена Ганна Білоброва - вона була разом з ним у Маріуполі. Білоброва змонтувала «Маріуполіс 2» разом із монтажером Дунею Сичовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-