У Гаазі проходить виставка «Війна в Україні: очима художників»

У Гаазі проходить виставка «Війна в Україні: очима художників»

Фото
Укрінформ
У Гаазі (Нідерланди) проходить виставка творів українського видавництва мальописів UA Comix «Війна в Україні: очима художників», присвячена розв’язаній росією війні в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

За словами редакторки видавництва UA Comix Руслани Коропецької, виставку організували за кілька тижнів. До неї увійшли роботи як створені після 24 лютого, так і епізоди з раніших мальописів.

«Оскільки ми хотіли розказати історію російсько-української війни з самого початку, з 2014 року, титульним зображенням став розворот із Майдану Незалежності з мальопису «Все це триватиме далі». Далі – обстріли Краматорська, з мальопису «Будуємо Україну разом», створеного з однойменною волонтерською організацією. І перша публічна демонстрація сторінки мальопису «Пожирач гріхів» про Донбас, який ми планували видати цього року. Більшість наступних постерів – створені після 24 лютого, як-от бомбардування Драматичного театру в Маріуполі», – розповіла Укрінформу Коропецька.

Тимчасова виставка в Гаазі проходить в Музеї комунікації (Beeld en Geluid Den Haag). Вхід вільний. Після її завершення роботи буде виставлено на аукціон. Отримані кошти підуть на підтримку ЗСУ.

«Виставка триває з 11 квітня по 15 травня, після чого в медіамузеї Beeld en Geluid ми проведемо аукціон, а виручені кошти передамо на підтримку ЗСУ. Разом з виставкою ми зробили набори листівок із зображеннями експонованих робіт – їх можна придбати в медіамузеї, кошти так само йдуть на волонтерські потреби та підтримку видавництва», – зазначила Коропецька.

Вона також розповіла, що одним з напрямків діяльності видавництва стала виставкова діяльність.

Після 24 лютого команда на чолі із засновником Богданом Кордобою працює для підтримки ЗСУ. Дехто з авторів та художників стали волонтерами, задіяні в теробороні або вступили до лав Збройних Сил України.

«Так само від початку повномасштабного вторгнення наші художники малюють постери і короткі комікси про війну, вони експонуються на виставках, фестивалях тощо. На основі цих малюнків ми створюємо мерч (футболки і постери), кошти з яких перераховують на потреби ЗСУ. На сторінці видавництва в ФБ періодично публікуємо звіти і результати роботи», – каже вона.

Тут можна знайти детальний опис експонованих робіт.

За словами Коропецької, також планується ще кілька виставок в Гаазі та інших країнах Європи.

«Кілька тижнів тому в Кракові FestivALT у співпраці з Muzeum Komiksu та Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha відкрили унікальну виставку українських художників – FIGHT WITH ART, де так само були роботи наших художників. Після закриття цієї виставки теж має відбутися аукціон», – зазначила вона.

UA Comix – українське видавництво мальописів, засноване 2017 року Богданом Кордобою. До початку повномасштабного вторгнення росії видавництво встигло видати понад 50 мальованих історій. Зараз вся команда видавництва на чолі із засновником працює на підтримку українського війська, частина авторів та художників стали волонтерами, задіяні в теробороні або вступили до лав Збройних Сил України.

Музей звуку та візуалу в Гаазі є інтерактивним медіа музеєм, в якому можна дізнатися все про новини, медіаграмотність.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сило оборони України запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат.

Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-