Поліція Португалії розслідує збір даних українців проросійським центром підтримки біженців

Поліція Португалії розслідує збір даних українців проросійським центром підтримки біженців

Укрінформ
Португальська поліція у вівторок, 10 травня, провела обшук у центрі підтримки біженців у муніципалітеті міста Сетубал неподалік Лісабона через підозру у тому, що його прокремлівські російські працівники збирали особисті дані десятків новоприбулих українців.

Про це повідомляє агентство Reuters, передає Укрінформ.

У заяві поліції йдеться про те, що вони обшукали центр підтримки, будівлю муніципалітету та асоціацію мігрантів зі Східної Європи «Єдиноборство», членами якої було російське подружжя. Правоохоронці вилучили документи в рамках розслідування передбачуваних злочинів, пов'язаних із неправомірним використанням даних і несанкціонованим доступом.

Газета Expresso повідомила 29 квітня, що російське подружжя з можливими зв'язками з Москвою, Ігор Хашин та його дружина Юлія, ксерокопіювали особисті документи біженців та розпитували їх про місцеперебування членів їхніх сімей в Україні, що налякало та стривожило багатьох біженців.

Expresso повідомила, що служба безпеки Португалії уважно стежила за діяльністю Хашина з моменту анексії Криму у 2014 році.

Читайте також: У Лісабоні провели акцію на підтримку Маріуполя

Зауважується, що муніципалітет, де править Португальська комуністична партія (ПКП), заявив, що чоловік «співпрацював» із центром для біженців у Сетубалі, де працює його дружина, яка також приїхала з Росії. ПКП раніше зазнала критики за те, що не засудила вторгнення Росії в Україну.

У подружжя подвійне громадянство і муніципалітет заявив, що Ігор Хашин співпрацював з мерією та іншими місцевими органами влади протягом багатьох років.

Опозиційні партії закликали до відставки мера Сетубала Андре Мартінса, який, за їхніми словами, знав про зв'язки між Хашиними, асоціацією, до якої вони входять, та російською державою.

Офіс Мартінса заявив, що він ніколи не був проінформований «будь-яким офіційним органом про підозрілі дії або поведінку» асоціації, яка співпрацює з муніципалітетом з 2005 року.

Виступаючи в парламенті, міністр у справах парламенту Ана Катаріна Мендес заявила, що ця справа «має бути розслідувана до кінця», і що уряд «не допустить, щоб із тими, хто приїжджає сюди... не поводилися з гідністю та повагою».

Нагадаємо, у березні Посольство України та Спілка українців у Португалії звернулися до португальського уряду з вимогою вплинути на Вищий комісаріат з питань міграції країни (Alto Comissariado para as Migrações), який рекомендує українським біженцям отримувати допомогу від організацій, пов’язаних з «русскім міром» і посольством рф.

Раніше голова Спілки українців у Португалії, регіональний віцепрезидент Світового конґресу українців у Західній і Південній Європі Павло Садоха попередив новоприбулих до Євросоюзу українців про існування завуальованих проросійських спільнот у країнах ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: reuters.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-