У Ризі та Таллінні пройшли акції на підтримку України

У Ризі та Таллінні пройшли акції на підтримку України

Фото, відео
Укрінформ
У латвійській та естонській столицях у суботу, 26 лютого, пройшли масштабні акції на підтримку України та засудження війни, розпочатої Росією.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зауважується, що ризька акція тривала довше, а талліннська – була чисельнішою.

У Ризі проходило багатогодинне пікетування російського посольства. Спочатку, зранку, на нього прийшли активісти латвійське Товариство підтримки України / Ukrainas atbalsta biedriba, а також студенти з низки студентських корпорацій Латвії.

Молоді люди пройшли яскравою ходою до диппредставництва РФ, під час якої вони вигукували гасла на підтримку України, котра мужньо протистоїть російській агресії. Організатором збору студентів на акцію стала авторитетна корпорація Lettonia.

Також студенти підготували до акції кілька дотепних візіонерських акцій на засудження країни-агресора та її очільника Володимира Путіна.

Під час пікетування поліція дозволила періодично підходити на 15 хвилин безпосередньо до паркану Посольства, аби російським дипломатам було краще чути лозунги, що свідчать про обурення активістів агресивною політикою країни. 

О 14:00 розпочалася друга акція, організована відомими латвійськими письменниками та поетами Ієвою Мельгальве, Єленою Глазовою, Ілзе Янсоне та Артурсом Пунте. До них приєдналися й інші діячі культури. Літератори читали уривки зі своїх творів, а також протестували у свої емоційних промовах проти війни, розпочатої Москвою. Популярна латвійська теле- та радіоведуча Байба Сіпенієце-Гаваре нагадала, що вона ще з 2014 року підкреслювала неможливість культурних зв’язків з країною-агресором. Тепер же, за її словами, це стало очевидним для всіх. В акції брали участь приблизно 300 активістів.

У Таллінні на головному майдані країни, площі Свободи, в суботу пройшов багатолюдний мітинг-концерт, зібраний з ініціативи діаспорних українських та естонських некомерційних організацій. 

Він тривав кілька годин – виступали оратори, яких змінювали музиканти. Всі одноголосно висловлювалися на підтримку мужнього українського народу та із засудженням російського нападу на Україну. Головною подією став виступ президента Естонії Алара Каріса, який у своїй промові провів пряму паралель між нинішніми російськими бомбардуваннями Києва та нальотами нацистської авіації в часи Другої світової війни. За оцінками естонської поліції на захід прийшло до 30 тисяч учасників.

Нагадаємо, 24 лютого Москва завдала ударів по Україні та почала війну. На території України запроваджено воєнний стан.

Як повідомляв Укрінформ, у латвійській столиці Ризі навпроти російського посольства відбулися різні акції, учасники яких висловлювали підтримку Україні і засуджували розпочату Росією війну проти неї.

Фото: Олег Кудрін, пресслужба президента Естонії.

Відео: Тетяна Лазда, студентська корпорація Lettonia, Сергій Іщенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-