У Ризі навпроти посольства РФ усю п’ятницю проходили акції на підтримку України

У Ризі навпроти посольства РФ усю п’ятницю проходили акції на підтримку України

Фото, відео
Укрінформ
У латвійській столиці Ризі навпроти російського посольства з ранку до пізнього вечора проходили різні акції, учасники яких висловлювали підтримку Україні і засуджували розпочату Росією війну проти неї.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

З десятої ранку тривало пікетування біля конструкції з банерами #StandWithUkraine і «Stop Putin. Stop War». На нього стихійно збиралися громадяни, люди приходили і йшли, змінюючи одне одного. Пікетування загальною кількістю 30-40 людей тривало до вечора. З 15:00 до 17:00 для активістів була організована роздача гарячого чаю та кави. В акції брали участь латвійські друзі України, представники української, грузинської та білоруської діаспор.

О 18 годині поряд на спеціально змонтованій сцені розпочався концерт «Ukrainas Brivibai!» («Свободі України!»). Він відкрився інструментальною композицією на тему пісні ОЕ «Я не здамся без бою». Потім був вражаючий виступ зведеного хору Латвійського свята пісні (захід, який проводиться раз на п’ять років). Після низки латиських пісень пролунала «Реве та стогне Дніпр широкий». Наприкінці хор виконав гімни України та Латвії. Після цього розпочалася естрадна частина концерту, яка тривала до 23:00. Його вели українська активістка, перекладачка, науковець Вікторія Притуляк і латвійський співак Ральфс Ейландс. Весь вечір розташований поряд «Конгрес-хол» був підсвічений жовтим і синім.

Водночас навпроти українського посольства в Ризі, розташованого за квартал від російського, було облаштоване місце жалоби за жертвами кремлівської агресії. Люди залишали квіти, лампадки (у центрі їх виклали у формі серця). Крім того, латвійські активісти звідси до місця проведення пікету виклали «Дорогу світла» з синьо-жовтих прапорців і лампадок.

Загалом в акціях узяли участь кілька тисяч людей.

Як повідомлялося, 24 лютого Президент РФ Володимир Путін оголосив війну Україні та розпочав масштабне вторгнення. По низці українських міст були завдані ракетні удари, атаковані військові об'єкти Збройних сил України.

В Україні запроваджено воєнний стан. Президент Володимир Зеленський оголосив загальну мобілізацію.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-