У Румунії голова СУР відвідав повіт, де компактно проживає українська меншина

У Румунії голова СУР відвідав повіт, де компактно проживає українська меншина

Укрінформ
Голова Союзу українців Румунії, депутат Микола-Мирослав Петрецький зустрівся у Адміністративному палаці м. Решица з префектом Караш-Северінського повіту Крістіаном Гифу та представниками місцевої філії СУР та населених пунктів, у яких компактно проживає українська меншина.

Як передає Укрінформ, про це Микола-Мирослав Петрецький повідомив у Фейсбуці.

«Я розповів, що візит до Караш-Северінського повіту приурочений до 120-ї річниці переселення етнічних українців у цей регіон. Я також розповів про підтримку, яку СУР надає українським громадам у цьому повіті як у боротьбі з пандемією Covid-19, шляхом забезпечення засобами індивідуального захисту, оснащення учнів та шкіл планшетами чи ноутбуками, представлення переваг вакцинації, так і в плані впровадження багатьох проєктів місцевого розвитку», – написав він.

Читайте також: У Румунії діаспора провела захід «Українські впливи в особистості Міхая Емінеску»

Також під час розмови Петрецький запропонував укласти партнерство щодо реалізації нових проєктів розвитку та висловив готовність підтримати Інститут префекта повіту Караш-Северін в організації та проведенні перепису населення 2022 року, а також в інших сферах.

За його словами, префект повіту Караш-Северін Крістіан Гифу своєю чергою наголосив, що Інститут префекта завжди підтримував тісні робочі відносини з усіма національними меншинами Караш-Северінського повіту, в тому числі й з українською.

Зауважується, що у цьому контексті префект високо оцінив участь мерів населених пунктів, де проживають етнічні українці у боротьби з пандемією, в організації кампаній вакцинації в цих населених пунктах та в підготовці до проведення загального сільськогосподарського перепису населення.

«Насправді національні меншини є прикладом співіснування в доброму взаєморозумінні та злагоді, і всі вони мають бути збережені», – зазначив Крістіан Гифу.

Читайте також: У Румунії провели фестиваль колядок, традицій і зимових звичаїв українців

Микола Мирослав Петрецький додав, що у Караш-Северінському повіті у двох селах – Копачеле та Пелтініш, етнічні українці становлять понад 20% населення в кожній адміністративно-територіальній одиниці (660 жителів у Копачеле, що становить 61,45% населення села та 834 мешканців у Палтиніші, що становить 34,49%). Згідно з даними перепису населення 2011 року у цьому повіті проживають 2843 етнічні українці, з яких 647 мешкають у містах, а більшість - 1836, у сільській місцевості.

Нагадаємо, у грудні 2021 року Комісія у справах молоді та спорту Союзу українців Румунії (СУР) організувала в місті Ораді Бігорського повіту другу серію зустрічей під назвою «Зустріч молодих українців Румунії».

Фото: Nicolae-Miroslav Petrețchi / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-