Українські парламентарі зустрілися з кримськотатарською та українською громадами у Туреччині

Українські парламентарі зустрілися з кримськотатарською та українською громадами у Туреччині

Фото
Укрінформ
Під час візиту до Туреччини українські парламентарі зустрілися з представниками кримськотатарської та української громади в Туреччині, поінформували про останні події в Україні та Криму у світлі загрози нової російської агресії та окреслили напрямки подальшої взаємодії.

Зустріч відбулася в офісі Товариства культури та взаємодопомоги кримських татар у Туреччині, повідомляє власкор Укрінформу.

«Ви слідкуєте за новинами в Україні та Криму, ситуація загрозлива. В Криму є багато проблем, кримських татар затримують, піддають тортурам, на півострів заселяють громадян з Росії. За різними даними це 650 тисяч до 1,5 млн людей. Росія робить все можливе, аби витиснути з півострова корінний народ Криму – кримських татар. До кордону з Україною стягнуто російські сили чисельністю 170 тисяч військових, існує реальна загроза воєнної агресії», – поінформував співвітчизників лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

За його словами, не варто довіряти офіційним заявам про те, що Росія не має наміру нападати на Україну, оскільки подібні заяви звучали перед тим, як було розв’язано воєнну агресію РФ проти Грузії та окупацією Кримського півострова.

У ході зустрічі йшлося про роль кримськотатарської діаспори в Туреччині та світі з підтримки співвітчизників на території тимчасово окупованого Криму.

«Кількість вихідців з Криму в Туреччині від 3 до 5-6 млн. Генеральна асамблея громад об’єднує 24 відділення по всій Туреччині. Ті, які не увійшли до генасамблеї, входять до платформи кримськотатарських громад і це близько 60 організацій загалом, включаючи генасамблею. Для нас дуже важливо працювати консолідовано й об’єднуватися на цих майданчиках, важливим є повне розуміння діаспорою подій, які відбуваються в Україні», – сказав на зустрічі глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

За його словами в Туреччині діє кілька кримськотатарських організацій, які були «штучно створені Кремлем» та які не входять до генасамблеї та кримськотатарської платформи.

Голова Товариства культури та взаємодопомоги кримських татар у Туреччині Мукремін Шахін наголосив на тому, що кримськотатарська громада успішно діє в Туреччині, зокрема активувала свою діяльність з початку окупації Кримського півострова та продовжує займати активну позицію на підтримку України.

«Відкриття цієї будівлі відбулося близько 2,5 років тому за участі Президента України Володимира Зеленського. У Туреччині проживають мільйони кримських татар… Ми від початку окупації зайняли активну позицію підтримки Меджлісу кримськотатарського народу, стали активним центром роботи та координації всіх кримськотатарських осередків у Туреччині… Наша позиція завжди буде ґрунтуватися на підтримці територіальної цілісності та суверенітету України, підтримці Курултаю та Меджлісу кримськотатарського народу», – сказав голова Товариства культури та взаємодопомоги кримських татар у Туреччині Мукремін Шахін.

Заступниця голови Української спілки в Анкарі Галина Кизилкалє ознайомила українських парламентаріїв з діяльністю організації та найуспішнішими реалізованими проєктами, представила книгу-дослідження «Суспільство, держава та політика в пострадянській Україні: динаміка процесів та трансформація ідентичностей» та підручник з української як іноземної для тюркомовних студентів «Я вивчаю українську мову 1. Початковий рівень». 

Нагадаємо, з благословення Вселенського Патріарха Варфоломія у храмі Святого Миколая у Стамбулі відбулася божественна літургія українською мовою з нагоди Різдва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-