Норвегію закликали визнати Голодомор геноцидом українського народу

Норвегію закликали визнати Голодомор геноцидом українського народу

Фото
Укрінформ
Під час комеморативного заходу зі вшанування пам’яті жертв злочину Голодомору 1932-1933 років в Україні на головній політичній площі Норвегії навпроти норвезького парламенту країну закликали приєднатися до кола держав, які визнали Голодомор геноцидом українського народу.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Посольство України у Норвегії.

Так, виступаючи перед учасниками, Посол України в Норвегії В'ячеслав Яцюк закликав припинити вагання із засудженням одного з найбільших злочинів 20-го століття, яким було організоване сталінським режимом вбивство голодом кількох мільйонів українців.

«Як і сьогодні, 90 років тому тодішні господарі Кремля були переконані у неможливості існування їхньої імперії без України. За допомогою Голодомору сталінський режим намагався підірвати волю українців до свободи. Десятки держав, з якими Норвегія поділяє спільні цінності та інтереси, вже визнали злочин Голодомору геноцидом українського народу. Україна сподівається, що вже незабаром Норвегія також приєднається до кола цих держав», – наголосив у своєму виступі український дипломат.

В'ячеслав Яцюк також закликав Уряд Норвегії підтримати спорудження у м. Осло меморіалу жертвам злочину Голодомору в Україні.

Учасники комеморативного заходу, серед яких були депутати Стортингу, активісти норвезьких громадських організацій, представники української громади Норвегії та українські дипломати, вшанували пам'ять українців, які загинули внаслідок Голодомору, хвилиною мовчання та запалюванням свічок.

Нагадаємо, американський штат Техас на місцевому законодавчому рівні визнав Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу та визначив листопад 2021 року місяцем пам’яті про жертв цієї трагедії.

Фото: Посольство України у Норвегії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-