У Польщі провели зустріч українці Сілезького воєводства

У Польщі провели зустріч українці Сілезького воєводства

Укрінформ
Уперше відбулась інтеграційна зустріч українських громадських організацій та об’єднань Сілезького воєводства Республіки Польща.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Генеральне консульство України в Кракові.

Зустріч проходила у День украї́нської писемності та мови за ініціативи Генерального консула України в Кракові Вячеслава Войнаровського, а також вагомого сприяння Почесного консула України в Катовіцах Ярослава Вєчорека та Голови Фундації «In Corpore» Івони Сосновської-Вєчорек.

За повідомленням, до Катовіц прибули делегати з різних міст згаданого польського регіону, де за різними експертними оцінками проживає українська громада, що може налічувати близько 170 тисяч співвітчизників, зокрема міст: Ченстохова, Рибнік, Сосновєц, Глівіце, Тихи, Жори, Катовіце, Бєльско-Бяла. Серед учасників зустрічі були також представники регіонального осередку Об’єднання Українців Польщі (ОУП) духовенства, студентського середовища, братства учасників АТО/ООС, ділових, наукових і мистецьких кіл, мас-медіа.

«Відбувся конструктивний обмін думками щодо забезпечення соціально-правових аспектів й культурно-освітніх, релігійних та інших потреб української спільноти Сілезії, а також консолідації її зусиль для реалізації спільних проєктів й програм у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та самоврядування даного регіону», – розповіли в Генконсульстві.

Також серед інших важливих тем, які обговорювались учасниками під час відвертої та змістовної бесіди були питання: збереження та ревіталізації місць української національної пам’яті на території РП; перспектив розвитку українського шкільництва в Польщі; проведення заходів присвячених визначним постаттям і знаменним для України подіям; популяризації та збереження національних традицій; роботи ГКУ в Кракові з надання консульських послуг і забезпечення дієвого консульсько-правового захисту співвітчизників; протидії гібридній (у т.ч інформаційній) війні, яка ведеться, країною – агресором – РФ проти нашої держави.

Питанням духовно-просвітницької роботи приділили увагу у своїх виступах священники о.Володимир Шуба й о.Володимир Литвинів, які опікуються вірними УГКЦ на території воєводства.

За ініціативи тележурналістки Софії Ветряк учасниками дискусії обговорювались нові актуальні, як для українців, так і польської громадськості сюжети програми «Далеко від дому», яку вона веде українською мовою на ТVP3 (Катовіце).

Окремою темою розмови було питання активізації взаємодії новостворених українських громадських організацій з Об’єднанням Українців Польщі та регіональними відділами та гуртками ОУП.

«Зустріч українців Сілезії стала важливим заходом спрямованим на згуртування громади й заклала підвалини для створення у майбутньому постійної платформи – Конфедерації українських громадських організацій та об’єднань Сілезького воєводства», – наголосили в Генконсульстві.

Нагадаємо, у жовтні у польському Вроцлаві передали приміщення під нове генконсульство України.

Фото: Генеральне консульство України в Кракові

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-