У польському Вроцлаві передали приміщення під нове генконсульство України

У польському Вроцлаві передали приміщення під нове генконсульство України

Фото
Укрінформ
В офісі мера Вроцлава (південний захід Польщі) відбулася церемонія підписання договору про передачу Україні в користування приміщення для розміщення генконсульства України у в цьому місті.

Участь в церемонії підписання угоди взяли, зокрема, посол України в Польщі Андрій Дещиця, мер Вроцлава Яцек Сутрик, новопризначений генконсул України у Вроцлаві Юрій Токар, представники української громади у Вроцлаві, численні ЗМІ, передає кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні у нас важливий день у польсько-українських відносинах та відносинах України з містом Вроцлав. Це ще не відкриття консульства, але ця подія вже дуже близько”,- заявив під час церемонії передачі приміщення посол України в РП Дещиця.

За його словами, консульська установа України відкривається в цьому регіоні, тому що українці потребують доброї консульської опіки.

Читайте також: Делегація Міносвіти України зустрілася з головою Об'єднання українців у Польщі

“Українці повинні почувати себе упевнено і безпеці”,- наголосив посол.

Він зазначив, що новопризначений генконсул України у Вроцлаві Юрій Токар є досвідченим дипломатом, який до цього працював у консульських установах, зокрема у Варшаві й Вашингтоні. Генконсульство України у Вроцлаві обслуговуватиме українців, які проживають у чотирьох воєводствах Польщі: Нижньосілезькому (Вроцлав), Опольському (Ополє), Любуському (Гожув Вєлькопольський) і Великопольському (Познань).

Дещиця також подякував почесному консулу України у Вроцлаві Ґжегожу Дзіку, який змушений був скласти свої повноваження у зв’язку з відкриттям незабаром у місті генконсульства України.

Читайте також: Посольство України проведе консульське обслуговування у французькому місті Ніцца

Мер Вроцлава Яцек Сутрик підкреслив, що сьогодні відкривається “абсолютно новий розділ у відносинах Вроцлава з Україною”. Він зазначив, що Вроцлав намагається бути космополітичним містом, відтак дуже пишається тим, що у ньому проживає велика кількість громадян України.

За його словами, конкретне місце під генконсульство України у Вроцлаві обрано невипадково, адже поряд із ним є ще один осередок життя українців – собор Української греко-католицької церкви.

Сутрик зауважив, що українська професійна консульська установа у Вроцлаві буде третім іноземним представництвом. У місті свої генконсульства мають Німеччина й Угорщина.

Як нещодавно повідомив в інтерв’ю Укрінформу глава МЗС України Дмитро Кулеба, генконсульство України у Вроцлаві після проведення ремонту приміщення запрацює до кінця цього року.

Це буде п’ята українська дипломатична установа на території Республіки Польща. Наразі у Польщі функціонують генконсульства України в Любліні, Кракові, консульський відділ у Варшаві та консульство у Гданську. Крім того, Україна має 10 почесних консульств у Польщі. Загалом, Україна має представництва у 13 із 16 воєводств РП.

Станом на сьогодні в Польщі може перебувати приблизно 1,5 млн трудових мігрантів з України. Вроцлав є одним із найбільщих осередків життя українців у Польщі, поряд із Варшавою, Краковом і містом Познань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-