Розпочався всеукраїнський тур виставки українки з Канади про Голодомор

Розпочався всеукраїнський тур виставки українки з Канади про Голодомор

Укрінформ
У Львівському історичному музеї почала роботу виставка «Марія» канадської художниці українського походження Лесі Марущак, всеукраїнський тур проєкту здійснюється за фінансової підтримки Світового конґресу українців.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Проєкт «Марія» є мобільним меморіальним простором, що увічнює пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Він демонструвався у дев’яти країнах, книга за мотивами проєкту потрапила до короткого списку Книжкової премії впливового міжнародного фотофестивалю Rencontres d’Arles у Франції (2019) та отримала нагороду за найкращий дизайн на міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» у Києві (2019).

У вересні 2020 року видання The Guardian опублікувало фото з проєкту «Марія» в статті про найкращі знімки з Landskrona festival. Перша виставка в Україні відкрилася восени 2020-го у Національному музеї Голодомору-геноциду (Київ). Після Львова експозиція поїде до Харкова, а загалом протягом наступних двох років буде продемонстрована у п’яти містах України.

У центрі проєкту – образ дівчини Марії, яка всупереч сталінському рішенню про геноцид українців вижила, на відміну від мільйонів жертв. Проєкт натхненний реальною історією Марії Ф., яка пережила Голодомор та зараз живе із родиною в Канаді. Леся Марущак отримала дозвіл використовувати у проєкті фотографію із сімейного архіву, проте за погодженням з родичами героїня залишається анонімною.

«Я хотіла уникнути монолітної мови та форми традиційних меморіалів, а натомість створити абстрактний простір, який би зіштовхував глядача із втратою. Для мене цей проєкт є також внеском у діалог про соціальну справедливість та права людини. Завдяки міжнародному успіху «Марія» говорить про Голодомор до ширшої аудиторії з різним бекграундом, а його презентація в Україні є частиною зусиль по розбудові колективної пам’яті про геноцид, який довгий час замовчувався», – розповідає Леся Марущак.

«Вже понад півстоліття СКУ бореться за визнання Голодомору геноцидом у світі, відстоює історичну правду, працює зі свідками Голодомору, а також і з нащадками жертв Голодомору. Україна пам’ятає – світ визнає», – підкреслив важливість проєкту директор Представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук.

Читайте також: Українці Баварії нагадають у Мюнхені про Голодомор

В образі Марії втілена пам’ять мільйонів людей, її історія – це компіляція багатьох спогадів. Роботи авторки передають емоційну та раціональну відповідь на злочин, сформовану на основі розповідей тих, хто пережив Голодомор. Леся Марущак збирає візуальні докази та вербальні історії в українській громаді Канади та надає голос жертвам геноциду. В експозиції будуть представлені архівні фотографії в авторській обробці з серій Counting, Transfiguration та Erasure.

«Невидима конфронтація, напруження та тиск пронизують простір виставкової зали. Так, наприклад, фотографія із зображенням порожньої миски та зерна, представлена у незвично великому форматі, породжує ілюзію доступності, але розміри настільки збільшені, що відштовхують і демонструють недосяжність», – розповідає деталі про наратив виставки кураторка Катерина Радченко.

Дати проєкту «Марія» у Львові обрані не випадково – 27 листопада в Україні відзначатиметься щорічний День пам’яті жертв Голодомору. Виставка у «Кам’яниці Корнякта» Львівського історичного музею триватиме до 4 грудня. Проєкт «Марія» та його всеукраїнський тур здійснюється за фінансової підтримки Світового конґресу українців.

Довідково

Леся Марущак – мисткиня, творчість якої спирається на історичні дослідження пам’яті й ідентичності та за допомогою чуттєвості та візуальності пробуджує глибинні емоційні відчуття. Серед інституцій, що мають її твори: Музей мистецтв Метрополітен, Європейський дім фотографії в Парижі, Бостонський Атенеум, Стенфордський університет, Колумбійський університет та Бібліотека Конгресу.

Катерина Радченко – кураторка, дослідниця фотографії, лекторка. У дослідженнях фокусується на темі маніпуляцій, пропаганди та вернакулярної фотографії. Засновниця міжнародного фестивалю сучасної фотографії Odesa Photo Days.

Нагадаємо, Світовий конґрес українців (СКУ) оприлюднив календар відзначень 88 роковин Голодомору 1932-33 рр. – геноциду українського народу, до яких 27 листопада долучиться світове українство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-