У Німеччині проведуть круглий стіл до річниці заснування Українського наукового інституту в Берліні

У Німеччині проведуть круглий стіл до річниці заснування Українського наукового інституту в Берліні

Укрінформ
Посольство України у ФРН та Німецько-Українське академічне товариство запросили до участі у Круглому столі, присвяченому 95-річчю заснування Українського наукового інституту в Берліні (1926–1945).

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці події у Фейсбуці.

Зауважується, що в історії української еміграції, зокрема у міжвоєнний період, знаменним, окрім заснування товариств, видавництв, гуртків тощо, було створення наукових і навчальних інституцій. Це й Український вільний університет у Відні та Празі, Український високий педагогічний інститут ім. М. Драгоманова, Українська господарська академія в Подєбрадах, Український науковий інститут у Варшаві та інші осередки.

«З-поміж цього переліку важливе місце посідає також Український науковий інститут в Берліні, відкритий 10 листопада 1926 року з ініціативи гетьмана Павла Скоропадського. Своїм головним завданням Інститут вважав «плекання української науки й культури на німецькому терені, нав’язання та посилення культурно-наукових взаємин між Україною та … німецьким науковим світом» (за С. Наріжним)», – ідеться в дописі.

За повідомленням, протягом майже 20 років зусиллями співробітників Інституту було здійснено низку наукових заходів, покликаних поширювати в Німеччині знання про Україну та її культуру: публічні та університетські лекції, конференції, видано статті, монографії, підручник з української мови, серія лексикографічних праць тощо. Український науковий інститут припинив своє існування в 1945 році, однак його здобутки та напрацювання актуальні і донині.

Доповідачі:

Олександра Бінерт – громадська активістка, дослідниця. Докторантка Гумбольдтського Університету м. Берлін, готує дисертацію на тему: «Жіночі біографії: життя письменниць, мисткинь та інтелектуалок з України в Берліні в період між двома світовими війнами». Студіювала інформатику в Києві, європейську етнологію та Public History (M.A.) в Берліні. Ініціаторка та координаторка кількох німецько-українських громадських ініціатив: Ukrainischer Stammtisch in Berlin (2007), Ukrainischer Kinoklub Berlin (2009), «PRAVO. Berlin Group for Human Rights in Ukraine» (2012), Euromaidan Wache Berlin (2014).

Дмитро Бурім – кандидат історичних наук, старший науковий співробітник, учений секретар Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського Національної академії наук України (Київ). Закінчив з відзнакою історичний факультет Луганського державного педагогічного інституту імені Т. Г. Шевченка Східноукраїнського державного університету (нині Луганський національний університет імені Тараса Шевченка). У 1997 році захистив дисертацію „Наукова, педагогічна та громадсько-політична діяльність Д. І. Дорошенка на еміграції (1919–1951 рр.)». Д. Бурім є автором, співавтором та упорядником понад 90 присвячених українській еміграції статей, серед яких дослідження та археографічні публікації архівних документів з історії Українського наукового інституту в Берліні.

Вероніка Вайсхаймер – історикиня, аспірантка Європейського університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері (Німеччина). Дисертаційний проєкт присвячено еміграційному періоду Павла Скоропадського у Берліні, гетьманському руху у Німеччині та українській еміграції міжвоєнного періоду (керівник проєкту: проф. д-р Вернер Бенеке). Лауреатка премії історичної комісії Берліна для молодих науковців (2019), стипендіатка Фонду ім. Гайнріха Бьолля.

Модерація: Д-р Олеся Лазаренко (Європейський університет Віадріна, Франкфурт-на-Одері)

Мова виступу: Українська

Коли: четвер, 11 листопада, о 18:00 – 19:30 (за Берліном) / 19:00 – 20:30 (за Києвом)

Захід відбуватиметься онлайн на платформі Zoom:

Meeting ID: 856 7195 6873

Passcode: 056076

Під час дискусії можна використовувати також опцію чату, або сформулювати запитання заздалегідь і надіслати за електронною адресою: berlin@ukrainet.eu. Просимо взяти до уваги, що планується відеозапис доповіді, тому під час лекції рекомендуємо тримати мікрофони (камери – за бажанням) вимкненими.

Цей цикл лекцій організовує регіональна група Німецько-українського академічного товариства / UKRAINET за підтримки Посольства України у Федеративній Республіці Німеччина.

Контакт: Олеся Лазаренко (berlin@ukrainet.eu).

Нагадаємо, українська громада Баварії за участі генерального консула України в Мюнхені та співробітників диппредставництва, духовенства греко-католицької та православної церкви Мюнхена, вшанують 14 листопада пам‘ять жертв Голодомору в Україні в 1932-1933 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-