У Польщі дуже мало шкіл з навчанням українською мовою - посол Дещиця

У Польщі дуже мало шкіл з навчанням українською мовою - посол Дещиця

Укрінформ
Для громадян України в Польщі потрібно збільшити кількість шкіл з навчанням українською мовою, а також українське телемовлення.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця, передає Укрінформ.

"Наші громадяни можуть відправити своїх дітей у польські школи. Але якщо хочуть, щоб вони вивчали українську мову або культуру, таких шкіл дуже мало, потрібно їх збільшувати. Те ж саме з телебаченням — всього, здається, одна програма на тиждень (українською мовою - ред.), це дуже мало", — вважає посол.

Читайте також: Посол Польщі пропонує Україні новий дипломатичний формат

У цьому контексті він згадав, що у Польщі утворилася нова хвиля еміграції, представники якої випускають українську газету. "Але мені здається, цього замало для такої кількості українців, яка тут перебуває", - зауважив Дещиця.

За словами дипломата, відчуття комфорту і впевненості українців у Польщі залежить передусім від рівня легальності їх перебування в країні, "бо якщо щось трапилося, можна звернутися до поліції, до консульства".

Читайте також: На україно-польському кордоні відкриють нові пункти пропуску

Крім того, зауважив Дещиця, це впливає і на медичне обслуговування, що особливо важливо в період пандемії коронавірусу.

"Тут майже всі могли отримати медичну допомогу, якщо хтось захворів... Навіть зараз українці, які перебувають у Польщі, вакциновані або планують вакцинуватися. Тому що підприємства організовують вакцинацію всіх працівників. І в цьому разі не ділять - поляк, українець, білорус... Також наші громадяни можуть зробити щеплення від COVID-19 через сімейного лікаря", — зазначив посол.

Читайте також: В українців сформувалася мода на життя і навчання за кордоном – Лібанова

Як повідомлялося, у Польщі легально працюють майже 400 тис. громадян України та навчаються понад 50 тис. студентів. При цьому, за даними Держстату Польщі, в країні мешкає 1,3 млн українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-