Посол Польщі пропонує Україні новий дипломатичний формат

Посол Польщі пропонує Україні новий дипломатичний формат

Укрінформ
Україні варто започаткувати формат консультацій з послами країн CE8 – Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Чехії, Угорщини, Словаччини та Румунії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький під час першого Українського центральноєвропейського форуму, який відбувся в Києві.

"Є формат послів G7, і це дуже добре. Вони дуже багато роблять задля реформ в Україні. А можна подумати і про дипломатичний формат у Києві CE8 – посли країн Балтії, Вишеградської групи та Румунії", - сказав він.

За словами дипломата, він рекомендував би українським політикам "зустрічатися з послами не лише G7, а й з CE8". Можливо, цей консультаційний формат міг би бути розширений за рахунок Австрії.

Читайте також: Польща залишається принциповою у питаннях оцінки агресії РФ - посол

На переконання польського посла, ситуація останнім часом змінюється не на краще: "Я маю на увазі саміт президентів США і Росії у Женеві, американсько-німецьку заяву про Nord Stream 2, завершення його будівництва, а також те, що сталося в Афганістані, та те, що відбувається у Білорусі".

"З нашої точки зору, ця погана динаміка має нас консолідувати, регіон має цементуватися, згуртуватися… Країни нашого регіону є жертвами цієї поганої динаміки, і ми маємо спільно знайти відповідь на ці виклики і загрози", - заявив Ціхоцький.

При цьому, він указав на перші сигнали того, що Україна та Польща "добре розуміють ситуацію" – це спільна заява глав МЗС двох країн наприкінці липня щодо наслідків запуску Nord Stream 2, "однозначна заява" Анджея Дуди на саміті Кримської платформи 23 серпня та зустріч прем’єрів Польщі та України 9 вересня.

Читайте також: Шмигаль запропонував провести саміт Люблінського трикутника на рівні прем'єрів

"Ми спільно очікуємо реальних гарантій щодо транзиту газу через України. Ми усі розуміємо, що Nord Stream 2 створює дефіцит у сфері безпеки… але також змушує нас до політичної консолідації", - заявив польський посол.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив на першому Українському центральноєвропейському форумі, що стратегія зовнішньополітичної діяльності передбачає створення Україною регіональних альянсів задля зміцнення безпеки й утвердження в ролі сильної та впливової держави Центральної Європи, до якої вона завжди належала історично, політично й культурно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-