В Угорщині українці отримають землю для будівництва храму УГКЦ, школи та дитсадка

В Угорщині українці отримають землю для будівництва храму УГКЦ, школи та дитсадка

Фото
Укрінформ
Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час зустрічі в Будапешті з віцепрем’єр-міністром Угорщини Жолтом Шем’єном домовився про те, що угорський уряд виділить українцям землю в Будапешті для будівництва храму, школи та дитячого садка.  

Як передає Укрінформ, про це повідомив інформаційний ресурс УГКЦ.

«Під час зустрічі Глави УГКЦ та віцепрем’єр-міністра говорили про актуальний стан життя української громади Угорщини. Блаженніший Святослав подякував пану Жолту та угорському уряду за підтримку українців, які проживають в Угорщині. Віцепрем’єр-міністр запевнив Предстоятеля УГКЦ, що угорський уряд невдовзі виділить земельну ділянку та допоможе в будівництві храму, школи та дитячого садка», – йдеться в повідомленні.

У зустрічі також взяли участь владика Філіп Кочиш, митрополит Угорської Греко-Католицької Церкви, владика Степан Сус, голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, о. Дам’ян Габорій, душпастир для українців греко-католиків в Угорщині, о. Олекса Олег, секретар Блаженнішого Святослава, та пані Ярослава Хортяні, голова Товариства української культури в Угорщині.

На завершення зустрічі присутні обмінялися подарунками. Жолт Шем’єн подарував Блаженнішому Святославові пам’ятну срібну медаль «Тисячоліття Угорщини». Пані Ярослава Хортяні подарувала присутнім примірник двомовного видання книги Олеся Волі «Завірюха» про Голодомор в Україні 1992-1933 років.

В УГКЦ нагадали, що нещодавно українці греко-католики, що проживають в Угорщині, зокрема в Будапешті, та представники українських громадських організацій Угорщини звернулися до угорського уряду із проханням про виділення земельної ділянки для будівництва храму, школи та дитячого садка. Підтримати це прохання українці Угорщини попросили Блаженнішого Святослава і римо-католицьку та греко-католицьку церковні ієрархії Угорщини.

Довідка:

Українці в Угорщині – офіційна громада у країні, яка завдяки фінансуванню угорським урядом, провадить свою діяльність через місцеві українські самоврядування різного рівня на території Угорщини.

У 1991 році, на Великдень, з ініціативи вихідців із Галичини угорський священник Ласло Пушкаш звершив першу Літургію для українців греко-католиків у Будапешті.

У 2008 році в Будапешті відбулася зустріч Блаженнішого Любомира кардинала Гузара, тодішнього Отця і Глави УГКЦ, з угорським митрополитом Филипом Кочішем. Під час зустрічі вони домовилися про співпрацю між Церквами щодо душпастирства українців в Угорщині.

З 2011 року українською громадою в Угорщині опікується о. Дамян Габорій, священник Київської архиєпархії УГКЦ, відповідно до домовленості між Отцем і Главом УГКЦ Блаженнішим Святославом та митрополитом Угорської Греко-Католицької Церкви владикою Филипом Кочішем.

У 2017 році вперше порушено питання про будівництво церковно-культурного комплексу. Сталося це на зустрічі з міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом.

У 2018 році відбулася наступна офіційна зустріч представників громади, українських дипломатів із державним секретарем Міністерства людських ресурсів Угорщини Міклошем Шолтисем, який також підтримав таке бажання.

У 2019 році в Будапешті відбулася зустріч владики Йосифа Міляна, тодішнього голови Пасторально-міграційного відділу Патріаршої курії УГКЦ, із держсекретарем Мікловшем Шолтисем у справі будівництва храму.

У 2020–2021 роках подібні зустрічі проходили за участі української громади в Угорщині та представників угорського уряду.

Як повідомляв Укрінформ, Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) архієпископ Святослав (Шевчук) у рамках  свого візиту до Будапешту презентував українській спільноті свою книгу «Апокриф»/«Чотири розмови про Лесю Українку», написану у співавторстві з українською письменницею Оксаною Забужко.

Фото: інформресурс УГКЦ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-